Crònica 26/03/2011

Els bombardejos aliats fan guanyar terreny a les forces rebels

Els atacs de la coalició internacional sobre l'exèrcit lleial al dictador libi van permetre ahir a les forces rebels recuperar terreny a Ajdabia, a l'est, i aguantar els embats del règim a Misrata, a l'oest.

àlex Gutiérrez Pascual
2 min

Les tropes de la coalició internacional van incrementar ahir la pressió sobre l'exèrcit de Gaddafi en el setè dia de bombardejos al voltant de Trípoli i sobre posicions a l'oest i l'est de Líbia. Entre la nit de dijous i el matí d'ahir, les tropes aliades van llançar fins a 16 míssils i van efectuar fins a 153 missions amb avions.

Els atacs de les forces aèries britàniques i franceses van fer estralls entre els blindats de les forces lleials al dictador que eren a Ajdabia, situada a 160 quilòmetres al sud de Bengasi, la principal ciutat controlada pels rebels. Segons un portaveu de les forces insurgents, aquests bombardejos els van permetre guanyar terreny a les tropes del règim, que controlaven encara aquesta població. Tot i això, els insurgents van assegurar també que intentaven negociar una rendició entre els soldats gaddafistes i es van mostrar confiats a recuperar Bengasi en dos dies.

A Misrata, a 200 quilòmetres a l'est de Trípoli, les ofensives de la coalició internacional contra posicions de les forces de Gaddafi van permetre els rebels aguantar en aquesta posició. L'exèrcit francès va abatre un avió libi quan intentava aterrar a la base aèria d'aquesta població de l'oest del país. Malgrat tot, les tropes del règim continuaven rodejant la ciutat.

En un balanç dels set dies d'operació a Líbia, un alt càrrec militar dels Estats Units va assegurar ahir que els atacs de la coalició havien fet disminuir la capacitat de les tropes de Gaddafi per dirigir les unitats terrestres. El director de l'estat major dels EUA, el vicealmirall Bill Gortney, va explicar que el dictador libi fins i tot havia començat a reclutar voluntaris.

Imatge aparent de normalitat

Enmig d'aquest retrocés de les tropes de Gaddafi, el mateix coronel libi va voler donar una imatge de normalitat i va decidir ahir ascendir tots els comandaments de les unitats de terra, mar i aire, per la seva "lluita i heroica i valenta" contra els rebels. A més, el règim libi va assegurar ahir que les companyies de distribució de combustible disposen de reserves suficients per cobrir les necessitats.

stats