DÈFICIT PÚBLIC
Crònica 18/12/2011

Els 'bons patriòtics' fracassen al País Valencià

Tancat el termini, la Generalitat valenciana compta amb 1.000 milions d'euros per fer front al venciment del deute emès el 2010. Les arques públiques ingressaran 800 milions menys dels previstos.

Salvador Almenar
2 min
DEUTE SOBRE DEUTE  La Generalitat valenciana haurà de recórrer als bancs 
 Per afrontar el venciment d'una emissió de deute del 2010.

VALÈNCIA.Divendres va acabar el termini de subscripció per a l'emissió de bons de la Generalitat valenciana destinats al mercat minorista i, a falta del recompte oficial que es farà demà, el govern d'Alberto Fabra no ha aconseguit cobrir les seves expectatives de finançament. Dels 1.800 milions d'euros de deute públic emès al mes de novembre, tan sols ha aconseguit col·locar 1.045 milions entre pimes i particulars.

La necessitat d'aconseguir liquiditat per a les arques valencianes que permeti cobrir alguns dels compromisos pressupostaris del govern fa que la Generalitat hagi de recórrer als bancs per obtenir el 40% que li falta dels diners que pensava obtenir amb la compra del deute. I és que la situació de l'administració valenciana passa per un dels seus pitjors moments, ja que ha d'afrontar immediatament el venciment d'una emissió similar efectuada l'any passat per un import de 1.500 milions. Això suposa que el pròxim dia 22 han de retornar aquest import més 84 milions d'interessos. Si això no es complís, la Generalitat valenciana incorreria en default o impagament.

Perquè això no succeeixi, el conseller d'Economia, Enrique Verdeguer, es va reunir divendres amb directius de diverses entitats financeres amb la finalitat d'evitar l'impagament costi el que costi. I és que, si es donés aquesta situació, a més dels problemes financers que pugui implicar, la imatge que traslladaria a la resta de l'Estat quedaria molt minvada i podria suposar el tancament de finançament en altres comunitats autònomes amb el consegüent perill d'una suspensió de pagaments en cadena i el possible tancament d'alguns serveis públics. En aquesta reunió van ser-hi els bancs col·locadors dels bons patriòtics valencians i també el Banco Santander i el BBVA.

Dues vies per cobrir el venciment

La prioritat de la Generalitat valenciana és salvar el venciment del dia 22 i per això a la reunió amb els agents financers va abordar possibles solucions per obtenir els diners necessaris. Sembla que hi hauria dues vies diferents. La primera, que les entitats comprin els bons que facin falta per fer front als interessos del deute de l'últim any, solució que no va agradar gaire als bancs. La segona consisteix en la concessió d'un crèdit sindicat per l'import no col·locat en l'emissió al mercat minorista. Els bancs col·locadors només havien assegurat 800 milions d'euros.

L'emissió del 2011 és un deute sobre el deute. Els bons emesos aquest any tenen la seva raó de ser en la falta de liquiditat per fer front als de l'any passat. L'alt grau d'endeutament de la Generalitat valenciana és una de les raons del poc èxit de la col·locació. Els inversors veuen arriscada l'operació i consideren que l'interès ofert -5% a un any o 5,5% a dos- és baix tenint en compte la delicada situació financera de la Generalitat.

stats