Crònica 03/12/2011

La borsa europea viu la millor setmana des de l'inici de la crisi

L'optimisme ha tornat als mercats. L'esperança d'un acord europeu per solucionar la crisi del deute juntament amb les dades d'atur als EUA van impulsar ahir les borses i van abaixar les primes de risc.

àlex Font Manté
2 min
La borsa europea viu la millor setmana des de l'inici de la crisi

BARCELONAEls mercats van tancar ahir la millor setmana des de l'inici de la crisi gràcies a una confluència de factors. Les bones sensacions que s'han anat gestant a Europa durant els últims dies van acabar d'esclatar ahir amb les bones dades d'ocupació als Estats Units. El govern nord-americà va anunciar que la taxa d'atur dels EUA ha baixat al 8,6% al novembre. Tot i que encara es tracta d'un nivell elevat per al que és habitual en aquest país, és la taxa més baixa des del març del 2009.

A Madrid, l'Íbex-35 ha pujat un 10,2% aquesta setmana, impulsat en part per l'optimisme davant la cimera europea de la setmana vinent. Al mateix temps, ahir la prima de risc va tancar en 355 punts, malgrat que durant la jornada havia arribat a baixar fins als 340 punts. En qualsevol cas, un nivell molt més controlat que els 500 punts que va fregar fa només dues setmanes. En les cinc últimes jornades, la caiguda de la prima de risc (que és la diferència entre els interessos que paguen Espanya i Alemanya pel seu deute) ha estat pròxima als 100 punts.

Aquest descens de les primes de risc ha estat generalitzat. França, que havia arribat a superar els 200 punts, ahir estava lleugerament per sota dels 100 punts. La d'Itàlia va acabar la jornada en 460 punts, un diferencial més baix en comparació amb el de setmanes anteriors, si bé encara segueix en nivells elevats.

El poder dels bancs centrals

El fet que potser ha contribuït més a estendre l'optimisme aquesta setmana entre els inversors ha estat l'acció concertada entre els cinc principals bancs centrals per injectar més diners al sistema financer. Això va propulsar les borses, liderades per la banca, malgrat que els experts coincideixen a dir que aquesta acció només serveix per calmar la situació a curt termini. L'acostament de posicions entre França i Alemanya també ha generat una dosi d'optimisme de cara a la cimera europea de divendres vinent, considerada transcendental per enfilar definitivament una solució a la crisi del deute que està paralitzant l'economia del Vell Continent.

Les paraules de Mario Draghi de dijous, en què va obrir la porta a una intervenció més gran del Banc Central Europeu en els mercats del deute (una possibilitat a la qual sempre s'havia negat fins ara), també permeten albirar que divendres vinent s'arribi a un acord. Això sí, Draghi va condicionar l'ajuda del BCE al fet que els països es comprometin a una disciplina fiscal més gran. Aquest és un dels punts claus que s'hauran de pactar la setmana vinent. Però si hem de creure els mercats, l'acord sembla a prop.

stats