CRISI FINANCERA
Crònica 12/08/2011

La borsa rebota per la reacció de Wall Street

Les ordres de compra van convèncer ahir els especuladors, i les borses europees van tancar en positiu. Les últimes dades d'ocupació dels Estats Units va animar l'índex Dow Jones i la resta de mercats.

Toni Garganté
3 min
La borsa més influent L'índex Dow Jones va pujar ahir un 3,95%.

Barcelona.De la muntanya russa de principis de setmana a una autèntica ruleta russa. Sense cap lògica inversora, l'Íbex va mantenir ahir el to erràtic dels últims tres dies i va oscil·lar més d'un 4,5% en la mateixa sessió. L'evolució va ser idèntica que la dels últims dies, amb un inici a l'alça, una moderació dels guanys cap al migdia i una davallada fins als números vermells just abans de començar la jornada a Wall Street. A partir d'aquí, i depenent del dia, la borsa espanyola calca els ànims nord-americans. En el cas d'ahir, i a diferència dels dies anteriors, l'índex Dow Jones va rebotar cap amunt, i les borses europees també ho van fer.

Pel president de la Borsa de Barcelona, Joan Hortalà, aquesta volatilitat extrema està relacionada directament amb el que s'anomena vendes en curt, és a dir, acords de compravenda d'accions en futur, moltes vegades amb pèrdua inclosa. Aquestes vendes al descobert fa anys que es practiquen, però mai com fins ara havien influenciat tant en els índexs generals borsaris. En segon lloc, pesen les ordres de compra de fons especuladors que confien càlculs matemàtics a grans ordinadors.

En aquest sentit, Hortalà va destacar que "és curiós que cap les dues de la tarda, comencen aquest tipus d'atacs, que fan davallar els índexs, coincidint amb l'inici de la sessió de la Borsa de Nova York". El màxim responsable de la Borsa barcelonina va assenyalar que aquests fons provenen en la seva gran majoria de l'altra banda de l'Atlàntic i que ataquen indistintament tant les borses europees com les dels Estats Units. "La solució se centra en regular aquesta mena de pràctiques i prohibir especialment aquests ordinadors especuladors. El que passa és que això necessita una gran unanimitat política".

Société Générale

Un dels exemples d'aquestes pràctiques que es basen en rumors sense confirmar el va protagonitzar abans-d'ahir el segon banc francès, Société Générale, que va caure el 14,7% per la suposada exposició al deute sobirà grec. Ahir, el president del banc, Frédéric Oudéa, va negar aquesta situació i va afirmar que demanarà responsabilitats.

Sigui com sigui, les borses van protagonitzar ahir l'esperat rebot, després d'acumular pèrdues superiors al 20% des de la cimera europea del juliol. Un cop superats els rumors sobre suposades dificultats de bancs austríacs i alemanys, i amb les entitats financeres franceses en vermell, els mercats europeus van reprendre els increments. L'Íbex va tancar amb un augment del 3,56%, el més important de l'any, i després de nou sessions seguides de pèrdues. Els sector bancari espanyol va registrar puges generalitzades i també les grans corporacions. Telefónica va pujar un 3%, malgrat la rebaixa del ràting que va patir de A- a BBB+ per part de l'agència de qualificació Standard & Poor's, a causa de la seva elevada exposició al mercat espanyol i a la "agressiva política de dividends".

Tot plegat, la borsa de Nova York va animar als inversors. L'última dada d'ocupació als Estats Units va reactivar les compres. El Dow Jones va tancar amb una pujada del 3,95% i va recuperar part del que va perdre dimecres.

La prima de risc (el diferencial entre els bons espanyols i els alemanys a 10 anys) va tornar a caure ahir fins als 268,81 punts bàsics, cosa que va significar retornar al nivell de principis de juliol. El rendiment del bo espanyol es va situar lleugerament per sobre del 5%, en el seu cinquè dia seguit de reducció. El Banc Central Europeu (BCE) va seguir comprant deute espanyol i italià. El diferencial d'aquest últim país es va situar en el 5,018%, a 270,2 punts bàsics.

stats