Crònica 14/04/2012

La borsa s'enfonsa i tanca la pitjor setmana des del novembre

La setmana va tancar ahir amb una nova davallada de la borsa i una pujada de la prima de risc. Els dubtes del BCE a l'hora de comprar deute sobirà estan perjudicant especialment Espanya. La desconfiança és alta.

Manel Manchón
2 min
La presidenta de l'Argentina, Cristina Fernández de Kirchner, en un acte a Buenos Aires.

BARCELONA.Espanya pateix i molt. Els inversors no troben prou elements en l'economia espanyola, però tampoc en l'europea, que els aportin seguretat i confiança.

La borsa espanyola, l'Íbex-35, es va ensorrar ahir i va tancar una setmana de gran volatilitat, la pitjor des del mes de novembre: va perdre un 3,58% i es va situar en els 7.250 punts, a nivells del març del 2009. I la prima de risc, la diferència entre el bo espanyol a deu anys i el bo alemany, va pujar fins als 424 punts, amb una rendibilitat del 5,97%.

Quins són els motius? La sensibilitat dels inversors és alta i depèn d'alguns missatges concrets. Les dades sobre una desacceleració de l'economia xinesa, l'empitjorament del mercat del deute i la baixa de les borses internacionals van arrossegar als números vermells la borsa espanyola. Els grans bancs van baixar els seus valors: el BBVA, el 3,12%, i el Banc Santander, el 2,99%, mentre que Repsol, perjudicada pel conflicte amb el govern argentí, va perdre un 2,73%.

Però Espanya està patint amb un encariment del seu deute, que pot ser letal, pels dubtes del Banc Central Europeu a seguir comprant bons en el mercat secundari. I n'hi va haver prou que un membre del BCE, l'holandès Klaas Knot, assegurés que el banc està lluny de tornar a comprar bons per fer disparar la prima de risc. Dimecres va ser al contrari. El membre del BCE, el francès Benoit Coeure va defensar Espanya i va mantenir l'ambigüitat sobre el programa de compra de deute de l'organisme. I la prima de risc va baixar. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va confiar ahir que les mesures preses oferiran confiança als mercats.

Espanya i altres països de la zona euro com Itàlia necessiten que el BCE actuï, però no ho veu igual Alemanya. The New York Times va demanar ahir a Alemanya en el seu editorial que no imposi el seu programa d'austeritat, que colpeja economies com l'espanyola.

Una enquesta a 22 analistes feta per Bloomberg, l'agència de notícies financeres, mostra, però, que el BCE es veurà forçat a reactivar el seu programa de compra de bons, especialment dirigit per alleugerir la situació d'Espanya.

De fet, el deute que acumulen els bancs espanyols amb el BCE va pujar al març en un 49%, després de la subhasta a tres anys, de finals de febrer. L'import net de deute de la banca espanyola ha arribat al març als 227.600 milions d'euros. Van rebre, però, 316.343 milions, a un tipus d'interès de l'1%. La diferència, 88.743 milions, la van tornar a dipositar en el BCE, una manera de mantenir segurs els diners, però només amb un 0,25% de rendibilitat.

Els bancs amb aquests diners del BCE han comprat deute sobirà, cosa que havia calmat la situació de manera temporal, fins a l'esclat d'aquesta setmana negra.

stats