CRISI ECONÒMICA
Crònica 20/08/2011

Les borses prolonguen la seva agonia

Ahir es van publicar noves advertències sobre el risc d'una recessió. En aquesta ocasió va ser el banc nord-americà JP Morgan, que, a més, va rebaixar les previsions de creixement dels Estats Units.

àlex Font Manté
2 min
En negatiu El pessimisme s'ha instal·lat als mercats aquesta setmana.

BARCELONA.La por d'una nova recessió a Europa i als Estats Units va seguir empenyent les borses cap avall durant la jornada d'ahir. El selectiu espanyol Íbex-35, que ahir va perdre un 2,1%, ha acabat amb pèrdues en onze de les quinze sessions que s'han cotitzat durant aquest mes. La resta de mercats europeus i la borsa de Nova York també van acabar en números vermells.

El banc nord-americà JP Morgan va rebaixar ahir les previsions de creixement econòmic per a la primera potència mundial. Segons l'entitat, els EUA creixeran un 1% durant l'últim trimestre de l'any (en comptes del 2,5% que havia previst inicialment) i un 0,5% al primer trimestre de 2012 (en comptes d'un 1,5%). Aquestes dades augmenten "encara més el risc d'una nova recessió", segons el banc. Aquesta advertència s'afegia a la que va llançar dijous Morgan Stanley: "Els Estats Units i la zona euro s'acosten perillosament a una recessió durant els pròxims 6 o 12 mesos".

Ahir la ministra d'Economia, Elena Salgado, va atribuir les caigudes de les borses a aquests dos informes, així com al descontentament dels inversors amb la implantació de la taxa Tobin, que han proposat Alemanya i França.

Paral·lelament, a Europa segueix oberta la batalla pels eurobons. L'economista en cap del Banc Central Europeu, l'alemany Jürgen Stark, va afirmar ahir que la creació d'un deute comunitari seria un "pedaç". En una entrevista al diari Handelsblatt , Stark va assegurar que els eurobons "són una solució només aparent que crea incentius perversos". Seguint les tesis de la cancellera Angela Merkel, el representant del BCE afegia que els països més endeutats no tindrien cap incentiu per reduir deutes si gaudien d'accés a un deute europeu, pel qual pagarien interessos inferiors als que abonen actualment.

Stark va rebre la rèplica poques hores després en el llenguatge diplomàtic de Brussel·les. Olli Rehn, comissari d'Economia, va anunciar que la CE es planteja presentar una proposta de llei per als eurobons. Rehn està elaborant un informe sobre la viabilitat dels deute comunitari i, segons va explicar en una resposta escrita en una pregunta del Parlament Europeu, aquest informe podria anar acompanyat de propostes legislatives "en cas que sigui apropiat".

stats