COMERÇ
Crònica 09/02/2012

Els botiguers volen mesures per incentivar el consum

Beatriz Arias
2 min
Algunes botigues, sobretot de roba, van fer rebaixes abans de la campanya oficial d'hivern.

BARCELONA.La Confederació de Comerç de Catalunya (CCC) ha demanat al ministeri d'Economia i Competitivitat que vagi més enllà en les propostes que va presentar dimarts per ajudar el petit comerç.

Miguel Ángel Fraile, secretari general de la CCC creu que "si la primera vegada que el govern central parla de comerç ho fa de temes administratius no anem bé". Segons Fraile, en aquests moments hi ha qüestions prioritàries que s'han de tractar, com "incentivar el consum i ajudar en la sostenibilitat de les botigues". Fraile recorda que durant la crisi s'han perdut a Catalunya 50.000 llocs de treball en el sector del comerç i han tancat 15.000 botigues.

Les mesures anunciades abans-d'ahir pel ministre Luis de Guindos -la creació d'una línia de crèdits de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) específics per al petit comerç i l'agilització del sistema de llicències prèvies a l'obertura dels establiments- han estat ben acollides pel sector. La segona mesura, tanmateix, no és una novetat, ja que fonts de la direcció general de Comerç expliquen que a Catalunya el decret llei d'ordenació dels equipaments comercials del 2009 ja té en compte la simplificació administrativa. Precisament sobre les facilitats en els tràmits administratius Fraile afirma que "és una bona mesura però que ha d'anar sempre acompanyada d'una actuació ràpida i de contundència davant possibles infraccions".

A més, la CCC demana al ministeri que lluiti contra la competència deslleial, l'economia submergida i les pràctiques abusives -entre les quals hi ha la venda a pèrdua, l'incompliment de la normativa d'horaris o les falses rebaixes- d'alguns comerços.

Por de la liberalització d'horaris

La CCC tem que els pròxims anuncis del ministeri vagin en la línia d'implantar mesures liberalitzadores. Fraile alerta sobre les intencions finals: "Ens fa por que ens imposin uns horaris que en el cas de Madrid s'ha demostrat que no generen millors preus ni més ocupació".

stats