REFORMES A LA UE
Crònica 02/02/2011

Es busquen euroreguladors

Els eurodiputats van vetar ahir els noms proposats pel Consell i per la Comissió per liderar les noves autoritats de supervisió financera. El principal escull va ser el poc marge per a la independència.

Lara Malvesí
2 min
El portuguès Gabriel Bernardino va ser vetat com a autoritat europea d'Assegurances i Pensions (EIOPA).

Brussel·lesEl Parlament Europeu va tombar ahir la terna de candidats a presidir les autoritats de supervisió financera europees presentades pel Consell i la Comissió posant en dubte les seves capacitats per ser "independents" i eficaços.

Els eurodiputats tenen dubtes sobre la independència d'aquests alts càrrecs i pensen que no tindran prou recursos per ser uns reguladors efectius. Aquests tres homes, que tenien la missió de prevenir els problemes de productes financers de risc, són l'italià Andrea Enria, per l'autoritat bancària (EBA); l'holandès Steven Maijoor, per l'autoritat de mercats i valors (ESMA), i el portuguès Gabriel Bernardino, per l'autoritat d'assegurances i pensions (EIOPA).

Sense alternativa

L'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa, membre de la comissió d'Assumptes Econòmics de l'Eurocambra, va explicar a l'ARA que el no del Parlament es deu al fet que "s'han presentat tres candidats per a tres places, sense més opció, i davant d'una decisió tan important cal fer més bé les coses".

L'eurodiputada britànica liberal Sharon Bowles va apuntar: "L'Eurocambra ha treballat durant un any per aconseguir unes autoritats competents i ara no podem fer les coses a corre-cuita a l'hora de triar-ne els responsables". El principal bastó a les rodes de la independència és la falta de pressupost, que puja a tan sols 40 milions d'euros.

L'eurodiputat d'ERC Oriol Junqueras afirma: "La Comissió Europea hauria de ser més valenta i conscient de la importància que té que aquestes autoritats tinguin prou recursos humans i materials per afrontar amb eficàcia la seva tasca".

Andrea Enria, que prové del Banc d'Itàlia, és partidari d'endurir els tests d'estrès amb noves proves de liquiditat a la banca i així "evitar decepcions com els resultats dels bancs irlandesos".

Maijoor, del regulador nacional holandès, ha defensat la necessitat que un ens supranacional controli els supervisors nacionals. Segons va dir al Parlament, "si l'ESMA hagués existit anteriorment, Europa hauria estat en una millor situació per evitar caure en la crisi". El portuguès Bernardino ha estat descrit per fonts del Parlament Europeu com a "fluix" a l'hora de fer-se càrrec de l'EIOPA.

Trichet

Per sobre de les tres agències hi haurà una junta que s'encarregarà de la vigilància macroeconòmica dels mercats financers europeus que presidirà el mateix Jean-Claude Trichet, president del Banc Central Europeu.

Aquest element és, segons Ramon Tremosa, "el més important de la nova arquitectura de supervisió financera, ja que evitarà que els bancs continuïn fent el seu business as usual ".

stats