Crònica 02/02/2012

Va ser cabdal per modernitzar la Facultat d'Economia

Joan Hortalà
2 min

PRESIDENT DE BORSA DE BARCELONAEstapé era expert en teoria política, mentre que jo tinc l'especialitat de teoria econòmica, però teníem una relació personal molt estreta des de feia molt de temps, també una gran amistat amb la meva dona. L'última vegada que vaig parlar amb ell va ser aquest Nadal. Va ser el catedràtic que conjuntament amb el professor Lasuén va modernitzar als anys seixanta la Facultat de Ciències Polítiques i Ciències Econòmiques de la Universitat de Barcelona. Va ser un magnífic degà i rector.

Com a acadèmic va ser un mestre de mestres i amb una gran cultura, extremadament erudit. Era una persona d'un enginy prodigiós, amb un sentit de l'humor envejable. Jo puc dir que el vaig tenir de mestre i ho recordaré sempre.

Efectivament, també va tenir una carrera política als anys 70, quan va participar com a tècnic en la formació del tercer pla de desenvolupament del Règim, en l'època de Laureano López Rodó. En concret, el 1971 va ser designat comissari adjunt del pla de desenvolupament. Però s'ha de dir que després va venir Carrero Blanco i es va acabar pràcticament aquesta etapa.

Biografia de Cerdà

Un dels aspectes que potser no es coneixen tant de la biografia de Fabian Estapé és la seva extensa obra acadèmica en història. Destaca la biografia que va fer sobre l'urbanista Ildefons Cerdà, una obra fonamental des del punt de vista economicista. L'Ajuntament de Centelles, vila natal de Cerdà, va nomenar Estapé fill adoptiu el 2010 en agraïment a la seva tasca divulgativa.

Vaig tenir la immensa sort de tenir-lo de professor entre el 1959 i el 1961, i també va participar en el tribunal del meu doctorat, que, per cert, va qualificar amb premi extraordinari, precisament la mateixa nota que va obtenir el mateix Estapé l'any 1946 a la Universitat de Dret de Barcelona.

La seva experiència com a docent és espectacular. El 1950 va exercir com a professor adjunt de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona i el 1954 va ser nomenat professor d'història econòmica i vicepresident de la Comissió Organitzadora de la Facultat de Ciències Econòmiques. Cal tenir també present que va ser directiu del Barça durant dos anys, entre el 1959 i el 1961, en el càrrec de comptable durant la presidència de Miró-Sans.

stats