COOPERATIVES
Crònica 07/04/2012

La caixa més petita de Catalunya se'n va a Castella i Lleó

La secció de crèdit de la Cooperativa de Castelldans, a les Garrigues, formalitza la fusió amb les caixes rurals de Burgos, Segòvia i Fuentepelayo. La seu de l'entitat resultant serà a Castella i Lleó.

Dani Revenga
2 min
Els pagesos són els principals clients de les caixes rurals, que faciliten crèdits per preparar les campanyes agrícoles i assegurances de les collites.

TARRAGONA.Caixa Rural de Sant Fortunat de Castelldans (les Garrigues) es fusionarà al mes de juny amb les de Burgos, Segòvia i Fuentepelayo. L'operació ja ha estat aprovada per unanimitat a l'assemblea general de la que és l'entitat financera més petita de l'estat espanyol.

Segons el president de l'entitat, Pere Bordell, d'aquí un parell de mesos començarà el procés efectiu de fusió, un cop hagi estat aprovat per les caixes rurals de Burgos i Segòvia (la de Fuentepelayo ja té el vistiplau dels seus socis). L'acord entre les juntes rectores de les quatre entitats ja era total des del mes de setembre i només faltava que les seves respectives assemblees generals el ratifiquessin.

De moment, Castelldans podrà conservar el nom, ja que la nova entitat s'inscriurà amb el nom de Caixa Rural de Burgos, Segòvia, Fuentepelayo i Castelldans, que és també l'ordre d'envergadura de les quatre entitats. No es descarta, però, que més endavant quedin aglutinades sota un nom comú. El president serà Pedro García Romera, màxim

responsable de Caja Rural de Burgos. El domicili social de la nova entitat serà a Segòvia i la seu operativa a Burgos.

Final de la caixa rural catalana

Amb la fusió de Castelldans amb les tres entitats castellanes es posa punt final al vell projecte de crear una gran caixa rural catalana. La idea es basava en Caixa Rural de Castelldans, l'única secció de crèdit vinculada a una cooperativa que tenia rang d'entitat bancària.

A Catalunya hi ha 108 entitats d'aquestes característiques, amb més de 40.000 dipòsits, que ascendeixen a 691 milions d'euros. El projecte de fusió, impulsat pel segon govern tripartit de la Generalitat, va quedar al calaix i el govern de CiU ha desestimat recuperar-lo.

Amb la fusió es volia dotar de garanties els dipòsits d'aquests organismes, que com que no tenen fitxa bancària no tenen la cobertura del fons del Banc d'Espanya, i per tant els seus impositors es queden desprotegits en cas de fallides com les que s'han produït a Copalme, l'Arboç o, més recentment, l'Aldea. S'hauria aconseguit, a més, una nova entitat amb més volum i més sòlida.

La proposta va obrir un debat en el sector que tenia partidaris i detractors. Castelldans hi era receptiva, però la postura oficial de la Federació de Cooperatives Agràries (FCAC), tot i respectar qualsevol fusió voluntària entre els seus associats, hi era contrària.

Falta de sensibilitat

L'argument era que una bancarització de les seccions de crèdit agràries acabaria amb la sensibilitat de sector. La FCAC considera que la pagesia necessita aquesta sensibilitat per obtenir finançament per a la seva activitat, moltes vegades marginada per la gran banca.

Per a Castelldans, en canvi, la fusió suposa un alleugeriment de les obligacions de gestió i burocràcia que comporta tenir rang bancari, que ara passaran a ser satisfetes de manera conjunta amb els tres nous socis de Castella i Lleó.

Caixa Rural de Castelldans es va crear l'any 1963, té una única sucursal amb cinc treballadors, 1.300 clients (tot i ubicar-se en un poble de només 1.006 habitants) i un volum de dipòsits estimat en set milions d'euros. Entre els serveis que ofereix hi ha dipòsits, crèdits per a les campanyes agrícoles, préstecs hipotecaris i assegurances. L'obra social de la caixa se centra en l'atenció a la gent gran de Castelldans. L'objectiu final de l'entitat és construir una residència.

stats