ENTITATS FINANCERES
Crònica 22/09/2011

Les caixes guanyen el 18% però els dipòsits cauen

Miquel Codolar
1 min
El president de la patronal de les caixes és Isidre Fainé.

Madrid.Les caixes han guanyat 2.130 milions durant el primer semestre, una quantitat que significa el 17,7% més que el mateix període de l'any passat. Aquestes xifres s'expliquen per l'evolució positiva de les participacions, la reducció de les dotacions i la contenció dels costos.

Però no totes les dades que va publicar la CECA, que és la patronal de les caixes, són positives. La concessió de crèdits es va reduir en un 3,1% el primer semestre, fins als 900.484 milions. Entre el gener i el juny les entitats van acomiadar 14.186 treballadors, el 10,48%, i han tancat 1.555 oficines, que representa el 6,7%. La patronal ho justifica per la reestructuració del sector, que ha passat de 45 a 15 entitats i s'està duent a terme a "velocitat de creuer".

La competència entre les entitats bancàries per oferir tipus d'interès elevats amb l'objectiu de captar clients, el que s'anomena guerra del passiu , ha forçat a la baixa el marge d'interessos en un 27,3%, fins als 5.618,2 milions. Els processos de capitalització oberts en diverses entitats, que han hagut de tornar part dels diners que els va deixar el govern espanyol mitjançant el FROB, també ha estat una de les causes per les quals ha baixat el marge d'interessos, la principal dada que detecta la salut del compte de resultats de les entitats. Els dipòsits es van situar en els 750.470 milions, amb una caiguda del 3,3%, un altre signe de debilitat de les caixes.

stats