FRONTERA ENTRE SÍRIA I ISRAEL
Crònica 20/05/2011

La calma al Golan mai tornarà a ser la mateixa

Marc Font
2 min
Joves ferits a l'hospital de Quneitra, prop de la frontera entre Síria i Israel als Alts del Golan, dos dies després de la Nakba.

MAJDAL SHAMS (Alts del Golan)Aparentment tot ha tornat a la normalitat a Majdal Shams, després que diumenge l'exèrcit israelià matés quatre palestins que havien creuat la frontera entre Síria i Israel per commemorar la Nakba (catàstrofe) i reclamar el dret al retorn dels refugiats. Però només cal parlar amb algun dels vilatans d'aquesta població siriana, sota administració israeliana des de la Guerra dels Sis Dies (1967), per adonar-se que alguna cosa ha canviat.

"Res tornarà a ser igual", assegura Fawsi Hussein Abu Jabel, responsable de l'ONG Golan per al Desenvolupament. "El que va passar pot ser un problema per a Israel. La manifestació no va ser violenta i l'exèrcit no estava preparat per aquest tipus de lluita. No poden disparar civils desarmats que només reclamen el dret reconegut internacionalment de tornar a la seva terra".

La força de la no-violència

Organitzacions i activistes palestins aposten perquè sovintegin les manifestacions no violentes contra l'ocupació, sumant-se a les marxes dels divendres en diversos pobles agrícoles de Cisjordània per denunciar la confiscació de terres en mans israelianes. Experts militars de l'Estat hebreu, de la seva banda, reconeixen que s'han d'adaptar a la nova forma de protesta. Actuar amb violència seria guanyar-se la reprovació internacional i facilitar el camí pel possible reconeixement de l'estat palestí per part de l'ONU al setembre.

"Sabíem que vindrien milers de refugiats. El que no preveiem era que alguns saltessin la tanca i creuessin la frontera", explica Salman Fakher El-Deen, coordinador de l'ONG Al-Marsad, que diumenge va mediar entre manifestants i soldats per garantir que els primers poguessin tornar a Síria sense més repressió. "Va ser un moment històric", diu. Al seu costat, Frial Mahmoud-Maray, reconeix que inicialment van témer que l'exèrcit es vengés atacant Majdal Shams, però després "ens vam sentir orgullosos dels palestins. Hauríem de fer el mateix i creuar la frontera".

El govern israelià s'ha queixat formalment a l'ONU perquè considera que Síria i el Líban van violar la legalitat internacional permetent als manifestants creuar la frontera. Mentre els vilatans treballen al camp, uns 50 soldats hebreus fan maniobres, però es neguen a respondre res sobre els fets de diumenge. Els habitants del Golan ocupat no poden visitar Síria, però en segueixen l'actualitat. "Els sirians no volen més dictadors", afirma Fawsi Hussein, que dóna suport "a les demandes de llibertat". "Aquesta revolució també és la nostra, perquè és la nostra pàtria", declara per subratllar que la caiguda d'Al-Assad podria apropar-los a "l'alliberament del Golan". Pel que fa a un acord de pau amb Israel, Salman Fakher sentencia que primer "ha d'acabar amb l'ocupació".

stats