Crònica 10/07/2011

El candidat del PSOE esquiva el debat territorial i el PSC ho aplaudeix

J.r.
1 min

Madrid.El 30 de maig, Rubalcaba va assegurar que estava convençut de saber com resoldre definitivament l'encaix de Catalunya a Espanya. Ahir, però, va ometre aquest debat. Ni una paraula. Ell és un dels artífexs de l'Estatut per la part espanyola i sap que és una qüestió espinosa que no l'ajuda electoralment; al contrari, crea tensions entre els socialistes d'arreu de l'Estat.

Tot i això, va sorprendre que no en fes ni una pinzellada en un discurs exhaustiu de més d'una hora i quan fa un any just de la manifestació contra la sentència de l'Estatut. La nodrida representació del PSC, però, hi va treure ferro.

L'expresident de la Generalitat, José Montilla, va assegurar que marxaven de Madrid "plenament identificats" amb el discurs del nou líder del PSOE, tot i que el gruix del partit havia apostat per Chacón. Un cop preguntat per si li hauria agradat alguna menció a la relació Catalunya-Espanya, el primer secretari dels socialistes catalans va dir que no havia trobat "cap oblit" en el discurs i que, senzillament, ahir tocava parlar d'altres coses, en referència a les prioritats econòmiques i de regeneració democràtica que va establir el candidat del PSOE. "Hi haurà temps per parlar-ne", va concloure Montilla. L'acompanyaven el viceprimer secretari, Miquel Iceta, l'exalcalde de Barcelona, Jordi Hereu, el secretari d'Organització, José Zaragoza, i el diputat al Congrés, Daniel Fernández.

L'única referència al model competencial anava dirigit als ajuntaments: Rubalcaba va proposar que l'Estat recuperi competències en "control previ" en urbanisme per lluitar contra la corrupció.

Tampoc hi va haver cap referència a la lluita antiterrorista en un discurs que parlava de futur.

stats