PRESIDENCIALS A FRANÇA
Crònica 26/01/2012

El candidat socialista a l'Elisi viu el seu moment del glòria

Després d'una entrada difícil en campanya, Hollande recupera posicions. El rival de Nicolas Sarkozy presentarà avui el seu programa presidencial, que vol recollir el gir a l'esquerra dels últims dies.

àlex Vicente
2 min

PARÍSDesprés d'una precampanya marcada pels errors en cadena, François Hollande viu finalment un moment de glòria. Davant dels que li exigien gestos forts des que es va imposar a les primàries socialistes, l'aspirant a l'Elisi havia demanat paciència. Evitava desgastar-se mesos abans de la contesa electoral i donar temps per dotar-se d'un programa coherent, fruit de la reflexió de cinc grups d'experts diferents. Avui arriba, finalment, l'hora H per a Hollande. El candidat presentarà la llista de propostes amb què pretén canviar la vida dels francesos, cada vegada més inquiets per les turbulències provocades per una crisi de la qual, durant mesos, van creure que ja havien escapat.

Tot i les crítiques d'immobilisme dels últims mesos, el temps ha acabat donant la raó al candidat socialista. Hollande entra definitivament en campanya en un moment pràcticament immillorable, quan fortifica el seu avantatge sobre Nicolas Sarkozy, que comença a presentar símptomes de nerviosisme davant de la posició de força d'un rival que considerava dèbil.

Durant les últimes setmanes Hollande semblava predestinat a caure. La dreta hi havia confiat a cegues, però la tendència a l'empat tècnic s'ha frenat i comença a invertir-se. Especialment després de la pèrdua de la qualificació AAA del deute francès, que Sarkozy s'havia compromès a preservar costés el que costés. Segons els últims sondejos, Hollande superaria Sarkozy en quatre o cinc punts a la primera volta i en prop de 15 a la segona.

És d'hora per eliminar-lo del tot del mapa polític, però la bateria de propostes iconoclastes que el president francès havia fet servir per recuperar terreny també han desaparegut del paisatge mediàtic, en benefici d'un Hollande que surt reforçat del seu gran míting de diumenge a Le Bourget, als afores de París. El candidat hi va fer un marcat gir a l'esquerra que ha aconseguit silenciar les crítiques dels que l'acusaven de pregonar un socialisme excessivament tou.

"El meu veritable adversari no té nom, ni rostre, ni partit. No serà mai escollit tot i que governi. És el món de les finances", va clamar Hollande. Les nombroses veus que li retreien ser massa complaent amb el sector financer haurien de quedar satisfetes.

Gestos forts

Aquest canvi de tàctica s'hauria de traduir en gestos igual de forts que les paraules que va pronunciar diumenge. Hollande precisarà aquest matí el seu programa presidencial. Hauria de consistir en un paquet de mesures de perfil dur per regular el món de les finances, un augment de la pressió impositiva i una sèrie d'iniciatives per afavorir l'accés a l'habitatge i incrementar la taxa d'ocupació. Després de donar-ne detalls a la premsa, Hollande les presentarà davant els francesos en una intervenció televisiva en horari de prime time , després d'un cara a cara amb un pes pesant de la dreta francesa, l'ex-primer ministre -i actual titular d'Exteriors- Alain Juppé.

stats