Debat republicà
Crònica 02/08/2011

Sense candidat

2 min
Sense candidat

El no de Ferran Requejo

El catedràtic de ciència política de la UPF Ferran Requejo va comunicar ahir al futur president d'ERC, Oriol Junqueras, que declina l'oferiment per ser el candidat dels republicans a Madrid. Així ho va confirmar el mateix Requejo en conversa amb l'ARA. No va amagar que les batalles internes -ara entre les restes de l'antic aparell d'ERC i els sectors més renovadors- han estat el factor "negatiu" que ha pesat en la seva decisió. L'element positiu que afirma que l'havia fet valorar seriosament l'oferta és la "renovació i obertura" que capitaneja Junqueras, amb qui va deixar clar que simpatitza.

Joan Ridao, o cap de llista o res

El cert és que la batalla que, per una vegada, ERC havia esquivat en el procés de relleu en la direcció ha esclatat pel candidat a Madrid. L'encara secretari general, Joan Ridao, va retirar-se en la cursa congressual però defensarà a capa i espasa que la feina al Congrés i la línia nítidament d'esquerres el legitima per repetir. La nova direcció, que vol un independent, assegura que li ha ofert ser el número dos però ell nega que ningú li hagi plantejat cap negociació i segueix recollint avals per tornar a ser el cap de llista. El seu entorn assegurava ahir que pràcticament ja té els avals reglamentaris, tant de membres de l'executiva com del consell nacional sortint. Deslegitimat per la direcció que prendrà les regnes a l'octubre, vol exhibir el màxim suport orgànic per imposar-se com a candidat. En aquest context, Requejo s'ha decantat per no enfangar-se en un procés de disputa intern amb Ridao, que davant la falta d'alternativa guanya pes en les travesses. En el desafiament a la futura direcció, Ridao compta amb l'aval i l'ajut (buscat o no) de sectors atrinxerats de l'antic aparell, que no volen cedir més després d'acceptar amb recels el "desarmament unilateral" ordenat per Joan Puigcercós en pro del consens que representava Junqueras.

I l'operació Junqueras?

Junqueras va amenaçar de disputar el cap de cartell a Ridao si no feia un pas enrere. Però no ha tingut efecte. Ahir els seus afins avisaven que aquesta és una opció que no es pot descartar, malgrat que és poc probable. Ell segueix afirmant que vol un independent per projectar una imatge de "renovació i obertura". Però reconeixen que si Ridao no cedeix, tot es complica. Descartat Requejo, afloren altres opcions, com el de l'expresident d'Òmnium Jordi Porta. I diuen que Junqueras té cartes amagades.

stats