ELECCIONS ALS ESTATS UNITS
Crònica 14/08/2011

Els candidats republicans mesuren forces a Iowa

L'enquesta simbòlica d'Ames, a Iowa, va donar ahir el tret de sortida de la precampanya republicana. El governador de Texas, Rick Perry, es va afegir a la carrera presidencial i ja són deu candidats.

Núria Ferragutcasas
3 min
La congressista republicana Michele Bachmann, favorita del Tea Party, parla als ciutadans d'Iowa.

Washington.Ames és una petita i tranquil·la ciutat de 58.000 habitants situada al centre de l'estat d'Iowa. Aquest cap de setmana, però, s'ha convertit en l'epicentre de la política republicana amb la celebració del seu tradicional sondeig d'opinió, considerat el primer camp de batalla de les primàries. Els candidats republicans recorren els carrers de la localitat rodejats per una munió de periodistes per explicar les seves polítiques als ciutadans, mostren somriures als seus simpatitzants a locals de música com el Zeke i conversen amb els clients del restaurant de la tia Maude amb l'esperança d'aconseguir el major nombre de simpaties.

Iowa és un estat on el 92% de la població és blanca i la majoria són grangers o pagesos. La seva demografia, doncs, no té res a veure amb la dels Estats Units, però, tot i així, l'enquesta republicana i el posterior caucus (primera elecció de les primàries dels dos partits) tenen molta importància per mesurar les forces dels candidats a la presidència. Així, la victòria del desconegut senador demòcrata Barack Obama a Iowa va llançar la seva candidatura a la Casa Blanca.

El vot a la consulta està reservat a residents d'Iowa majors de 18 anys que paguen la quota de participació de 30 dòlars. A la papereta hi trobaran el nom de nou candidats, dels quals només sis van tenir una presència activa: els congressistes Michele Bachmann, Thaddeus McCotter i Ron Paul, l'empresari Herman Cain, l'exgovernador de Minnesota Tim Pawlenty i el senador Rick Santorum. L'exgovernador de Massachussetts, Mitt Romney, l'exgovernador de Utah, Jon Huntsman, i l'excongressita de New Gingrich van renunciar al discurs de 15 minuts davant l'audiència abans de la votació.

La força de Texas

El gran absent de la celebració d'Ames va ser el governador de Texas, Rick Perry, que tot just ahir va anunciar la seva candidatura. "És hora que Amèrica torni a treballar", va dir Perry, que va criticar durament el lideratge d'Obama. El republicà segueix els mateixos passos que G. W. Bush, que també va ser governador de Texas. L'economia i l'atur seran els principals cavalls de batalla de Perry, que a hores d'ara ja està frec a frec amb Mitt Romney, favorit de les primàries republicanes. Perry va presumir de la seva gestió i va assegurar que el 2009 més del 40% dels nous llocs de treball dels EUA es van crear al seu estat, tot i que la població texana és només el 10% del país. El republicà, d'un perfil clarament conservador, podria aconseguir el beneplàcit dels seguidors del Tea Party, que ara per ara es decanten per Bachmann.

El paper del Tea Party

La primera enquesta a Ames es va celebrar el 1979 i des de llavors s'ha convertit en una tradició del Partit Republicà. Els resultats no tenen cap efecte oficial o legal i quedar en primera posició a l'enquesta d'Ames tampoc suposa una victòria a les primàries. De fet, de les cinc consultes que s'han celebrat, només dues les van guanyar la candidatura republicana i tan sols un, George W. Bush, va aconseguir la presidència. Tot i així, l'atenció mediàtica que rep Ames és molt alta i el guanyador obté una gran projecció a tot el país que el pot ajudar a recaptar fons per la seva campanya.

El paper del Tea Party a les primàries tornarà a ser decisiu, tal com van demostrar les eleccions legislatives. Els seus simpatitzants són actius i esperen pressionar per aconseguir candidats que rebutgin l'avortament, l'augment de la despesa pública o un increment d'impostos. La cita a Iowa és un termòmetre de la influència que tindrà el moviment conservador. Ahir, abans del recompte final de la votació que acabava a la matinada catalana, tot apuntava a una victòria de Bachmann, la candidata preferida del Tea Party. L'altre gran favorit era Ron Paul, de l'ala més moderada del Partit Republicà, que advoca per les llibertats individuals i un estat reduït.

stats