Crònica 15/02/2012

El cànon de l'aigua s'apuja un 3% més per al consum bàsic

La factura de l'aigua serà un 3% més cara per al consum bàsic, i per a l'excessiu s'enfilarà un 12% més. Després de pactar els comptes amb el PP, el Govern recaptarà un 25% menys del previst amb la taxa.

Sara González
2 min
El cànon de l'aigua s'apuja un 3% més per al consum bàsic

BARCELONA.La negociació del cànon de l'aigua ha estat un dels principals esculls per tancar l'acord de pressupostos entre CiU i PP. De fet, serà un dels primers resultats del pacte que els ciutadans notaran directament a les butxaques. Després d'haver-se apujat un 8,5% a l'octubre per un altre acord in extremis de CiU i PP, l'aigua torna a encarir-se, sobretot per als que en fan un abús excessiu. Si bé el Govern volia que aquest tram de més consum augmentés un 10%, per l'acord amb els populars serà de dos punts més. "Els alemanys paguen l'aigua quatre vegades més cara tot i que aquí és un bé més escàs", va etzibar el portaveu del Govern, Francesc Homs, per fer callar les crítiques.

L'executiu va destacar que d'aquest encariment en queden exempts, com ja es va establir l'any passat, les famílies amb rendes baixes i els pensionistes. Però malgrat la pujada, la Generalitat recaptarà en concepte d'aquesta taxa una quarta part menys del previst després de pactar amb els populars. D'entrada, queda reduït el gravamen que la llei d'acompanyament preveia per a les empreses subministradores. La taxa sobre la captació d'aigua quedarà reduïda del 0,1% al 0,07% i la d'usos no lliurats -la diferència entre l'aigua que es capta i la que arriba al consumidor- passa del 0,25% al 0,2%. La líder del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va quantificar en 3,3 milions els ingressos que es deixaran de recaptar.

Per altra banda, els ajuntaments tindran sis mesos de moratòria per no pagar la taxa. L'objectiu d'aquest marge de temps és que en un moment de greus dificultats econòmiques com aquest, les administracions locals puguin adoptar les mesures necessàries per a l'ús d'aigües no sotmeses al cànon, com ara les regenerades o no potables. El PP calcula que el retard de mig any en aquest pagament suposarà deixar d'ingressar 1,2 milions més.

Negociació "intensa i dura"

Per altra banda, l'impagament de la factura d'un usuari -i per tant de la seva part del cànon- serà descomptat dels deutes de les empreses amb l'ACA en comptes de ser assumit per la mateixa subministradora, una mesura que redueix en un milió més la previsió de recaptació. "La negociació de l'aigua ha sigut intensa, llarga i dura", va afirmar Camacho.

stats