EL NAUFRAGI DEL 'COSTA CONCORDIA'
Crònica 18/01/2012

El capità es vanta ara d'haver salvat milers de vides

El capità del Costa Concordia, a qui els testimonis acusen d'abandonar el creuer, manté un relat contradictori. Ahir, a més, va declarar davant la jutge que la seva actuació va permetre salvar milers de vides.

Auri Garcia Morera / Joan Serra
3 min
El capità es vanta ara d'haver salvat milers de vides

BARCELONA.Francesco Schettino va veure ahir com els diaris italians mostraven les converses que va mantenir amb Capitania. Tot i això, el capità va declarar davant la jutge d'instrucció de Grosseto (Itàlia) que la seva actuació va permetre evitar una tragèdia més gran, un relat sintetitzat pel seu advocat a la sortida del tribunal: "Ha reivindicat el seu rol en la direcció de la maniobra posterior a l'accident, que va tenir com a resultat que es van salvar milers de vides humanes", va detallar Leporatti Bruno. Schettino també va negar haver abandonat el vaixell en plena evacuació. Va assegurar que va caure al mar i després ja no va poder tornar. "El vaixell, després del xoc amb les roques, tenia una inclinació de 90 graus i no podia tornar a pujar", va afirmar el capità.

Unes hores més tard, la jutge d'instrucció va decretar arrest domiciliari per a Schettino, que estava detingut des de dissabte. Una decisió que permetrà que el capità del Costa Concordia abandoni la presó, en contra de l'opinió de la fiscalia, que havia demanat mesures cautelars perquè hi continués fins que fos jutjat. L'advocat defensor, per contra, havia assegurat que no hi havia cap necessitat de prendre una decisió com aquesta.

Localitzen cinc cadàvers més

La fiscalia va subratllar que Schettino havia admès davant la jutge que era al pont de comandament quan es va produir la col·lisió amb les roques. Ell va ser el responsable directe, per tant, de la decisió d'apropar-se a la costa. "La reconstrucció proporcionada pel capità del Costa Concordia , Francesco Schettino, no ha modificat l'acusació", va explicar el fiscal Francesco Verusio. La fiscalia va mantenir les acusacions d'homicidi culpós múltiple, abandonament de la nau i naufragi, pels quals el capità podria ser condemnat a fins a 15 anys de presó.

Els equips de rescat van localitzar ahir cinc cadàvers més entre les restes del creuer. Els cossos estaven a la part de popa del vaixell, submergida sota el mar, molt a prop del lloc on es van trobar dos dels primers cadàvers. Tots cinc, quatre homes i una dona d'entre 50 i 60 anys, portaven l'armilla salvavides posada. La seva descoberta va elevar la xifra de morts a 11, mentre que la de desapareguts va passar a ser de 24. El diari La Stampa , però, assegura que a l'autèntica llista de desapareguts hi ha una quarantena de noms. Segons el cap dels guardacostes, Marco Brusco, només hi ha "un petit raig d'esperança" que es pugui localitzar algun supervivent més.

Durant el dia d'ahir, els equips de rescat van utilitzar explosius per accedir a zones del vaixell. Al matí, els bombers van provocar dues explosions que van permetre que els submarinistes arribessin a parts del vaixell on encara no havien pogut accedir. Els equips de rescat intensifiquen els esforços en previsió d'un empitjorament de les condicions meteorològiques, que podrien fer que el vaixell s'enfonsés del tot.

Danys per valor de 500 milions

Els treballs per retirar les més de 2.000 tones de combustible que encara estan emmagatzemades a les entranyes del transatlàntic començaran avui. Se n'encarregarà una companyia holandesa de l'empresa matriu del Costa Concordia . I les asseguradores han començar a fer comptes del cost del naufragi. Els danys ascendeixen a uns 500 milions d'euros, un càlcul publicat pel Financial Times Deutschland . Inclouen els danys del creuer, així com les assegurances de responsabilitat civil, en què s'hi sumen els passatgers i el cost del rescat. El ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat va detallar dilluns que els afectats per l'accident del Costa Concordia podran reclamar el pagament del cost del viatge i les indemnitzacions. El departament de Salut va comunicar ahir que els afectats per l'enfonsament del creuer poden rebre suport psicològic, si ho desitgen, a la Unitat de Trauma, Crisi i Conflictes de Barcelona (UTCCB).

stats