L'ARTÍFEX DE LA REUNIFICACIÓ ALEMANYA, AL DESCOBERT
Crònica 15/02/2011

La cara freda del poder de Kohl

Helmut Kohl opta al premi Nobel de la pau. Tothom lloa el seu paper com a canceller durant la reunificació alemanya. Però rere el polític admirat s'hi amaga un humà poc sensible, segons escriu el seu fill.

Isaac Lluch
2 min
Kohl va presentar les seves memòries a l'octubre i ara ha presentat les seves el seu fill.

Corresponsal a berlínHelmut Kohl viu allunyat de la política activa des que el 2008 va tenir un accident que li va malmetre molt la salut. Poc se sap de la seva vida íntima, que comparteix amb la seva segona esposa, l'economista Maike Richter, 34 anys més jove que l'excanceller. Ningú no ha volgut gratar en la privacitat d'un dels líders europeus més destacats de la postguerra. Admirat com un dels pares de la Unió Europea i com el gran artífex de la reunificació alemanya, Kohl va aconseguir mantenir la discreció fins i tot quan se'l va investigar per un presumpte delicte de malversació de fons a la Unió Democratacristiana (CDU). Però el gran Kohl ja no apareix més aquests dies com a intocable. El seu fill gran, Walter, acaba de publicar un llibre en què explica com li ha costat desempallegar-se de l'allargada ombra del seu pare. "La seva veritable família era la CDU", exposa.

Sense ser un conjunt d'indiscrecions, el llibre, titulat Leben oder gelebt werden (Viure o ser viscut), recull el trauma que li va resultar a Walter ser només el-fill-de-Kohl. El que el va fer patir més, però, va ser la fredor amb què el va tractar qui va ser durant 16 anys cap del govern alemany. "Era un convidat a la família. Estranyament s'ocupava de nosaltres, del meu germà Peter i de mi". "El nostre pare només jugava amb nosaltres quan hi havia a prop fotògrafs de premsa", resumeix l'avui empresari automobilístic de 47 anys.

¿S'ha reconciliat, però, amb el seu pare? El llibre ha servit a Walter Kohl de teràpia, però fa temps que ja no mantenen contacte. Amb la família, l'excanceller sempre ha estat molt poc comunicatiu, fins al punt que quan la seva dona es va suïcidar, Walter no se'n va assabentar a través del seu pare sinó mitjançant una comunicació de la secretària de la cancelleria.

Al llarg de 272 pàgines, Walter Kohl admet que es va plantejar seguir els passos de suïcidi de la seva mare, Hannelore, al·lèrgica a la llum solar i condemnada a la soledat de la casa fortalesa d'Oggersheim. Allà, envoltada de càmeres, gossos policies i altres dispositius antiterroristes -eren els anys d'apogeu de la RAF-, la família Kohl es trobava en una gàbia d'or. En la infantesa, Walter valia "cinc milions de marcs", o això és el que hauria valgut el seu rescat, recorda. "¿Es poden imaginar què significa que la vida d'algú tingui una etiqueta amb preu?", es pregunta retòricament.

El trencament definitiu

Fins ara cap fill de polític havia exposat de manera tan brutal com la cobdícia pel poder pot deformar humanament un governant. El punt de la ruptura definitiva de la relació pare-fill va arribar quan l'expolític no només no va convidar Walter i Peter a la seva segona boda sinó que els ho va comunicar a través d'un telegrama de tres línies. "Heidelberg, 8 de maig. Ens hem casat. Som molt feliços. Maike Kohl-Richter i Helmut Kohl". El canceller de la reunificació alemanya té alhora al darrere una dura història de desunificació. Familiar.

stats