ESCÀNDOL DE LES ESCOLTES IL·LEGALS
Crònica 18/07/2011

El cas Murdoch esquitxa Scotland Yard

Alan Cowell
4 min
Caçadora caçada Rebekah Brooks, mà dreta i protegida del magnat de la comunicació Rupert Murdoch, ha passat en 48 hores de moure els fils del poder mediàtic en diaris que presumptament empraven mètodes il·legals a haver de dimitir i estar sota custòdia de la policia. Dimarts haurà de parlar al Parlament, però tot apunta que s'escudarà en la investigació policial.

The New York TimesL' escàndol de les escoltes del News of the World (NoW) va fer caure ahir dos caps importants. El comissari dels serveis de la policia metropolitana de Londres, Sir Paul Stephenson, va dimitir només unes hores després que els seus agents arrestessin Rebekah Brooks, l'antiga directora de les operacions de l'imperi de Rupert Murdoch al Regne Unit. Són les últimes peces d'un terratrèmol mediàtic que ha arribat al nivell més alt de la vida pública britànica.

El cap de Scotland Yard va explicar en roda de premsa que la seva posició estava "en perill de ser eclipsada" pel debat entre els seus oficials superiors i els mitjans de comunicació. "I això no està bé", va afegir, segons informava ahir el rotatiu britànic The Guardian . Scotland Yard s'ha vist sota sospita els últims dies, acusada per la premsa del país i per la classe política de mantenir relacions massa estretes amb els executius del tabloide News of the World . Segons informacions periodístiques, Sir Paul Stephenson va contractar Neil Wallis, antic càrrec del NoW, com a assessor en relacions públiques. Wallis va ser arrestat i interrogat la setmana passada.

Wallis treballava també per un centre de spa on el cap de la policia ha rebut tractament aquest any per recuperar-se d'una cama trencada. Scotland Yard assegura que Sir Paul no sabia que Wallis treballava en aquest centre, però sí que van reconèixer, en canvi, que l'estada del seu cap a l' spa -que va costar més de 12.000 euros- la va pagar un amic que era el director gerent de l'establiment.

La caiguda de Brooks

Hores abans, el mateix diumenge, la policia va arrestar Rebekah Brooks, l'excap de l'imperi mediàtic de Rupert Murdoch a la Gran Bretanya i exdirectora del NoW, el diari que ha estat al centre de l'escàndol sobre les escoltes il·legals, una polèmica que esquitxa la classe política i la policia. El calendari de la detenció, dos dies abans de comparèixer davant la comissió parlamentària que ha d'investigar la crisi, va despertar una resposta escèptica dels diputats de l'oposició, que alertaven del perill que la detenció inhabiliti Brooks per testificar davant del Parlament mentre la investigació policial estigui oberta. David Wilson, advocat de Brooks, va assegurar ahir que la fins ara protegida de Murdoch "manté absolutament la seva innocència".

El d'ahir va ser l'últim gir d'una sèrie d'esdeveniments que han convertit Murdoch, que era una figura intocable en el panorama mediàtic britànic, en un magnat que malda per mantenir el seu poder i influència. Abans de saber-se la detenció de Brooks, el líder de l'oposició laborista, Ed Miliband, el polític més crític en el cas, va exigir la dissolució de News International, la branca britànica de l'imperi Murdoch, argumentant que la seva influència és "perillosa" i "malsana".

La caiguda de Brooks va començar fa dos dies, quan la reina del tabloide va haver de dimitir com a directora executiva de News International en un gest de la família Murdoch per intentar contenir la crisi. Per dimarts s'espera també la compareixença davant del Parlament amb Rupert Murdoch i el seu fill James per testificar davant la comissió que investiga les escoltes. La comissió parlamentària es va formar davant la constatació, fa dues setmanes, que el NoW, un dels tabloides dominicals més venuts de la Gran Bretanya, havia ordenat punxar el telèfon de Milly Dowler, una nena de 13 anys que va ser segrestada i assassinada. Tot i que les pràctiques il·legals d'aquest mitjà ja eren conegudes, el cas va provocar una enorme indignació al país i es va desencadenar l'escàndol.

Indicis i sospites

El 2003, en una audiència pública, Brooks va donar a entendre als diputats que els periodistes de la seva empresa havien pagat a agents de la policia per obtenir informació. Aquesta declaració (de la qual després es va desdir) podria ser una prova important per a la policia.

"Ara sembla que Scotland Yard està investigant com ho hauria d'haver fet fa anys", apuntava ahir Bryant. "Però em ronda pel cap una sospita: em sembla estrany que ara la detinguin amb una citació prèvia", afirmava suggerint que la detenció pot posar en perill la investigació parlamentària. Keith Vaz, president de la comissió d'investigació del Parlament, va afirmar: "La detenció farà difícil, si no impossible, que Brooks respongui cap pregunta substancial dels diputats".

"L'aigua està arribant al coll de la família Murdoch", afirmava Chris Bryant, un diputat laborista que ha emprès accions legals contra el diari sensacionalista perquè creu que també li havien punxat el telèfon. Ahir, per segon dia consecutiu, News International va publicar anuncis a tota pàgina en què afirmava: "Això no té excusa ni justificació".

Brooks havia dirigit el diari sensacionalista The Sun i era la directora del NoW quan Milly Dowler va ser segrestada, però sempre ha afirmat que no tenia coneixement de les escoltes telefòniques. En resposta a la crisi, la família Murdoch va tancar el diari i alhora va renunciar a l'oferta de compra per assumir el control de British Sky Broadcasting (BSkyB), la principal cadena per satèl·lit del país. Els Murdoch encara són propietaris d'alguns dels diaris britànics més importants, com el Times , el Sun o el Sunday Times, així com d'un 39% de BSkyB.

Premsa i poder

Brooks es va convertir el 2003 en la primera dona que dirigia el Sun , i s'atribuïa una influència capaç de fer decantar les eleccions generals. De fet, tant Tony Blair el 1997 com l'actual primer ministre, David Cameron, van tenir el suport del diari per arribar al poder.

Abans que Brooks, Andy Coulson, també exdirector del News of the World , havia estat detingut per les males pràctiques del diari. Coulson es va convertir més tard en el cap de premsa de Cameron, càrrec que va haver d'abandonar el gener quan l'escàndol de les escoltes va pujar de to. També s'han publicat les estretes relacions de la periodista amb Blair en la seva etapa al govern entre el 1997 i el 2007.

stats