Investigació judicial
Crònica 27/05/2011

El cas Palau no s'atura

2 min
El cas Palau no s'atura

El jutge va imputar ahir sis persones més vinculades al presumpte finançament irregular de CDC a través de les comissions de Ferrovial que rebia del Palau de la Música. Es tracta dels administradors de les empreses de bustiada i muntatge audiovisual Altraforma (Miguel G., Josefa M. G. i M. del Carmen M.), Hispart S.A. (Juan Manuel P.), New Letter Market Directo (Pedro Luis R.) i Letter Graphic S.L. (Vicente M.), que hauran de comparèixer el 21 de juny. Les imputacions es van anunciar el mateix dia que el secretari del Govern, Germà Gordó, va comparèixer en comissió al Parlament a petició de l'oposició per justificar el canvi de criteri del gabinet jurídic de la Generalitat -que s'encarrega de defensar el consorci del Palau de la Música-, que es va fer enrere sobre la petició d'imputacions de dirigents de CDC coincidint amb el canvi de Govern.

Segons l'acta judicial, aquestes societats, que també eren proveïdores de CDC en campanyes electorals, van facturar més d'un milió d'euros al Palau per treballs que l'actual direcció de la institució considera que no estan justificats. Segons el jutge, hi ha sospites que aquestes empreses eren "les que rebien el tot o una part dels diners que lliurava Ferrovial, que se satisfeien amb aquests diners serveis prestats a terceres persones, diferents de les entitats del Palau". Gordó va assegurar ahir que el canvi de criteri de l'Advocacia de la Generalitat que es va fer evident al gener respon a "raons de seguretat jurídica i prudència processal" i no a un interès polític, com va assenyalar l'oposició. Just després que CiU arribés al Govern el gabinet jurídic de la Generalitat, que representa el consorci del Palau, va demanar, contràriament al que s'havia defensat abans, que no hi hagués més imputacions si s'obria una peça separada del cas Palau. També va atribuir a un "error material" que en la primera versió de l'escrit es demanés que no s'obrís una peça separada del cas. Finalment, l'extresorer de CDC Daniel Osàcar va ser imputat.

L' oposició, que considera que hi ha una raó política del Govern de CiU en el canvi de criteri, estudiarà davant aquesta "col·lisió d'interessos" la possibilitat d'exigir que la defensa del consorci es traspassi a una altra institució o empresa externa. "Vostès no poden ser jutge i part", va dir el diputat d'ICV-EUiA Salvador Milà, un diagnòstic compartit pel PSC, ERC i C's. Davant les acusacions de "manca de credibilitat" que va fer l'oposició al Govern, Gordó va etzibar: "La credibilitat ens la donen els ciutadans i nosaltres la tenim". L'oposició va respondre que guanyar les eleccions no dóna "impunitat i immunitat al Govern".

stats