CRISI ECONÒMICA
Crònica 24/04/2012

Sense càstig per a la crisi islandesa

La primera sentència contra un cap de govern per la crisi financera no ha deixat content a ningú. El tribunal especial islandès que processava l'ex primer ministre Geir Haarde ni l'absol ni el condemna.

Cristina Mas
2 min
Sense càstig per a la crisi islandesa

BARCELONA.L'ex primer ministre conservador d'Islàndia, Geir H. Haarde, va ser absolt ahir de la majoria de càrrecs que se li imputaven pel seu paper en la crisi financera del 2008, quan els tres principals bancs del país van fer fallida. El Landsdomur, el tribunal especial que el va jutjar a petició del Parlament, només el va considerar culpable de no haver consultat el seu govern sobre un aspecte vital per al país. Va ser absolt de l'acusació de negligència i no haurà d'anar a la presó ni tampoc pagarà cap multa.

La sentència, que havia generat una gran expectació a Islàndia i arreu el món (Haarde ha estat el primer cap de govern que s'asseu al banc dels acusats per la seva gestió de la crisi) no va deixar ningú satisfet. "Haarde és un home calmat, mai l'havia vist tan enfadat, tenia la cara vermella", explicava des de Reykjavík Egill Helgason, redactor d'afers públics de la televisió estatal islandesa. Els seus partidaris lamentaven que la sentència no hagués estat absolutòria i els detractors criticaven el que consideren poca cosa més que una estirada d'orelles.

Els mecanismes que van portar a la crisi islandesa no són diferents dels d'altres països, però les proporcions no tenen comparació: els actius dels tres grans bancs que van fer fallida multiplicaven per 10 el PIB del país. La pregunta "què va fer el govern per evitar-ho" era inevitable. Les mobilitzacions van ser massives i Haarde va haver de dimitir el 2009. "No complirà cap pena, però en el fons hi ha una qüestió moral", apunta Helgason. "En tot cas, la sentència no contribuirà a retornar la confiança en les institucions", augura.

Segons les enquestes, només el 10% dels islandesos confien en el Parlament. El país va sortir de la recessió a finals de l'any passat, però els analistes coincideixen que la sortida de la crisi política costarà molt més que la recuperació econòmica.

Un procés controvertit

Tot el procés judicial ha estat controvertit. La comissió d'investigació parlamentària va considerar que, a més de Haarde, tres dels seus ministres (dos d'ells socialdemòcrates) i el governador del Banc Central havien de ser jutjats per negligència. Però el Parlament, de majoria socialdemòcrata, només va desaforar l'ex primer ministre. Els banquers també estan processats, però els jutgen tribunals penals ordinaris. Haarde s'ha quedat sol en el procés. "La gent s'adona que no es pot responsabilitzar una sola instància del col·lapse financer", deia ahir a Reuters Stefania Oskarsdottir, politòloga de la Universitat d'Islàndia.

stats