ATACS A LA XARXA
Crònica 01/04/2011

Alerta a Alemanya per una web juvenil que promou l'odi

Una web en què usuaris escolars publiquen missatges d'odi i insults racistes manté en alerta Alemanya. Les autoritats de protecció al menor investiguen el fenomen, que ha donat lloc a injúries i pallisses.

Isaac Lluch
2 min
La pàgina web Isharegossip ha posat Alemanya en alerta pels insults que s'hi intercanvien alguns escolars.

Berlín."Escriu les teves novetats, rumors i comentaris malèvols i escull una categoria fent clic". Així convida la pàgina web Isharegossip (en anglès: "Comparteixo rumors") als alumnes alemanys a difamar els seus companys o professors d'escola o institut. Expressions com "puta" o "marica" estan entre els qualificatius modestos. S'han descarregat fotos i s'han clavat pallisses amb el pretext que la pàgina manté l'anonimat de l'usuari.No cal ni tan sols registrar-s'hi. La societat alemanya està inquieta amb aquest nou fenomen. L'oficina federal de verificació de mitjans perillosos per a la joventut ha indexat la pàgina i està investigant com pot combatre-la legalment. El cas va debatre's ahir a la Cambra de Diputats del land de Berlín. Sobre la taula hi ha l'exigència d'establir com a matèria obligatòria l'educació mediàtica.

De moment, grups d'escolars han començat a defensar-se de les injúries aparegudes a la web i, amb el suport dels seus professors, intenten boicotejar la plataforma d'internet explicitant la seva repulsa i penjant-hi continguts aliens per col·lapsar el controvertit portal. Sembla que ja fa dos anys que els usuaris s'acarnissen amb les seves víctimes en aquesta web. No és nou, el cibermobbing . Fa temps que es veuen vídeos en què estudiants eructen a classe i desesperen una professora de biologia, o com d'altres enganxen fotos en què ensenyen la quantitat d'alcohol que han begut a l'última festa. Però amb aquesta plataforma s'ha arribat a una dimensió desconeguda. En aquesta pàgina també pateixen mobbing els que normalment no són marginats. No se'n salva ningú.

Des que la fiscalia ha posat sota lupa la web, els alumnes temen poder quedar descoberts. "Una injúria és un delicte", recorda el fiscal de Frankfurt Günter Wittig. Qui es mou a la xarxa sempre deixa empremtes, avisa. Però de moment no està sent fàcil trobar els explotadors de la plataforma. Fa temps que Alemanya combat aquesta mena de cibermobbing , que ha derivat en insults xenòfobs i antisemites. És, però, des de fa dues setmanes que aquests casos han arribat a l'opinió pública amb grans titulars a la premsa: en un institut berlinès les aules van quedar buides després que es va poder llegir a la web que algun estudiant havia amenaçat amb una matança.

stats