EFICIÈNCIA
Crònica 04/04/2012

Les cases catalanes poden estalviar 224 milions d'euros en energia

Vicenç Moliné
2 min
Millorar l'aïllament i utilitzar energies renovables són dues mesures d'estalvi energètic.

BARCELONA.L'adopció de mesures d'eficiència energètica a les cases catalanes podria suposar un estalvi de fins a 224 milions d'euros, segons l'Índex d'Eficiència Energètica elaborat per Gas Natural.

L'estudi, que es fa anualment des de l'any 2004, situa Catalunya com la comunitat més eficient de l'estat espanyol. A més, ha detectat que l'estalvi energètic a les cases catalanes ha crescut un 10% en aquests vuit anys, l'equivalent a 45 milions d'euros, impulsat per les normes i les ajudes en matèria d'eficiència energètica.

De fet, una de les conclusions de l'estudi és la poca incidència que les campanyes de conscienciació mediambiental tenen en el consum, que es veu realment modificat amb normatives o incentius econòmics.

Josep Codorniu, director de solucions i serveis energètics de Gas Natural, ha reconegut que "les pujades del preu del gas i l'electricitat comportaran més conscienciació pel que fa a l'estalvi d'energia".

Tot i això, ha apostat per avançar en el trasllat de diverses normatives europees en matèria d'eficiència energètica a la legislació espanyola. Alhora, ha descartat la possibilitat de noves ajudes econòmiques a la renovació d'electrodomèstics o a la millora de l'aïllament a causa de la situació econòmica. Per aquest motiu, el punt en què Codorniu recomana actuar és en els costums diaris.

El mateix estudi assenyala els hàbits que s'haurien de millorar a les cases catalanes, com ubicar correctament les sortides d'aire condicionat o apagar l'escalfador d'aigua quan no s'ha d'utilitzar. Altres costums ja incorporats en més del 80% de les cases són utilitzar programes de rentat curts i cuinar amb una paella de diàmetre superior al del foc.

L'estudi assenyala els habitatges ubicats en nuclis de més de 100.000 habitants com els més eficients, una consideració que també reben les cases de renda més alta. Finalment, destaca que les cases que tenen un home ocupant-se del gruix de les feines domèstiques com les que tenen més en compte l'estalvi energètic.

stats