LA PRECAMPANYA ELECTORAL
Crònica 23/09/2011

Els catalans de ZP busquen forat a la llista del PSC

La combinació d'eleccions amb el procés precongressual està resultant agitada per al PSC. Els pactes per la nova direcció es barregen amb l'elaboració de les llistes pel 20-N, amb algunes topades.

Pere Martí
3 min
El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, saludant en un míting del PSC a Barcelona, acompanyat de José Montilla i Carme Chacón.

Barcelona.A la seu del PSC del carrer Nicaragua fa dies que hi ha moviment. A més del debat precongressual, aquests dies s'està pactant la llista al Congrés i hi ha empentes per assegurar-se un lloc de sortida, després que les enquestes augurin un descens dels socialistes arreu de l'Estat i, per tant, també a Catalunya. La incorporació més coneguda de la candidatura que encapçala Carme Chacón serà la d'Albert Soler, actual secretari d'estat de l'Esport. També tindrà lloc de sortida l'actual delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel, i també podria anar-hi Isaías Táboas, secretari d'estat de Transports del ministeri de Foment, tot i que la seva incorporació no està confirmada. L'entrada dels alts càrrecs de l'executiu de Zapatero ha estat criticada per algunes veus, perquè asseguren que contribueixen a donar una imatge de derrota electoral abans dels comicis. Tot i les noves incorporacions, no sembla que estigui en qüestió que Daniel Fernández ocupi la segona plaça, darrere Chacón, i que també repeteixin les diputades Meritxell Batet, Lourdes Muñoz, Isabel López Chamosa i Meritxell Cabezón. Cal afegir també José Zaragoza, fins ara secretari d'organització del partit, que ha decidit anar al Congrés per fer de "pont" entre el PSC i el PSOE.

A Girona s'estrenarà com a cap de llista el diputat Àlex Sáez, que figura entre l'equip de col·laboradors d'Alfredo Pérez Rubalcaba, que està elaborant el programa electoral. L'agrupació de Girona del PSC va aprovar ahir al vespre proposar la seva candidatura, que es disputava amb l'exalcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, que finalment anirà de dos. Pel que fa a la resta de demarcacions, els caps de llista ja estan proposats de fa dies. A Tarragona l'encapçalarà Francesc Vallès i a Lleida repetirà Teresa Cunillera. A les últimes eleccions espanyoles, el PSC va obtenir 25 diputats al Congrés, que van ser claus per donar la victòria a Zapatero.

En els candidats al Senat també hi haurà canvis, un cop s'ha dissolt l'Entesa Catalana, amb ERC i ICV. Un dels candidats per Barcelona serà Celestino Corbacho, que ahir va expressar públicament la seva decisió en una entrevista a l'ACN. L'exministre va explicar que està a disposició d'allò que "més convingui" al partit si pot ser "útil": "Tant si és per anar al Senat a Madrid com perquè em quedi aquí al Parlament de Catalunya". En canvi, la direcció del PSC té dubtes sobre si José Montilla també ha d'anar a Madrid com a senador. Fonts de l'oficina de l'expresident van explicar ahir que alguns dirigents l'hi han proposat, però "la decisió no està presa" perquè està valorant els pros i els contres. La majoria de dirigents del partit, però, ho consideren incompatible amb la condició d'expresident de la Generalitat. "Institucionalment no s'entendria", assegura un membre de l'executiva, que sosté que Montilla s'ha de quedar fent política a Catalunya. Un altre adverteix que seria "rebaixar el seu perfil institucional" com han fet el president d'Aragó, Marcelino Iglesias, que és senador, o el de Castella-la Manxa, José María Barreda, que es presenta com a candidat al Congrés.

Baixa de Castells

L'aprovació de les llistes es farà en un consell nacional del PSC previst per al pròxim 8 d'octubre, però la seva confecció és inevitable que es barregi amb el procés precongressual. Fonts del sector catalanista del partit van criticar ahir que la candidatura del PSC a Madrid no sigui més plural i estigui dominada per membres afins a l'aparell. També van lamentar que les decisions no passin per l'executiva, ja que "desanimen" els militants. Com a exemple, recorden la baixa d'Antoni Castells, que al juliol va enviar una carta a Montilla per comunicar-li la seva decisió. La baixa va coincidir amb la seva entrada a la Fundació Catalunya Europa, un think tank maragallista que per ara només pretén influir en el món de les idees però que en el futur podria ser l'embrió d'un nou partit.

stats