MERCAT LABORAL
Crònica 04/02/2012

El 40% dels catalans que busquen feina tenen més de 45 anys

L'atur de llarga durada, els desocupats de més de 45 anys i la caiguda del nombre de beneficiaris de prestacions socials conformen els tres aspectes principals del mapa de l'atur a Catalunya el 2011.

Beatriz Arias
2 min

BARCELONA.El fet que una bona part de la població desocupada a Catalunya sigui més gran de 45 anys -el 40% dels aturats- i que el 35% del total faci més d'un any que no treballen són dues dades indicatives del greu escenari laboral en què estem. Així ho interpreta el sindicat Comissions Obreres (CCOO) en el seu estudi El mapa de l'atur a Catalunya 2011 , que alerta que la reinserció al mercat laboral es complica, especialment per a aquests dos col·lectius.

El sindicat adverteix que la persistència de la crisi està provocant aquest augment de l'atur de llarga durada -més d'un any-. La no-generació d'ocupació durant el 2011 també ha comportat, en conseqüència, l'esgotament de les prestacions contributives i dels subsidis per atur. CCOO també alerta dels problemes socials que es poden generar per un possible esgotament de les ajudes, tenint en compte l'evolució de l'últim any.

Millorar la intermediació del SOC

L'estudi indica que la tendència general per a Catalunya és d'una reducció de les ajudes socials. En total, el nombre de persones beneficiàries d'aquestes prestacions el 2011 es va reduir en un 2,8% en relació amb l'any anterior.

El nombre de persones perceptores de la prestació contributiva es va situar a Catalunya en 9.712 persones, fet que suposa un descens del 3,8%. A més, la xifra dels aturats que rebien el subsidi també va caure durant l'any 2011 en 12.855 persones, una baixada del 6,7%. També van augmentar en 9.761 persones els aturats que van percebre la renda activa d'inserció (RAI) -una ajuda estatal d'uns 400 euros que s'atorga durant onze mesos i que va vinculada a un compromís d'activitat.

A aquestes persones caldria sumar-hi les que el 2011 van rebre l'ajuda de la Generalitat de la renda mínima d'inserció, a més d'alguna altra ajuda estatal molt restringida, de la qual es beneficien algunes persones que han deixat de cobrar la RAI i que s'atorga només per uns mesos. La Generalitat ha xifrat aquesta setmana en 245.000 les cases que no reben cap tipus d'ingrés a Catalunya.

Davant d'aquesta situació, CCOO reclama que les mesures que es prenguin des del Govern valorin aquestes situacions personals, al marge de la necessitat de reduir el dèficit. El sindicat considera també que cal millorar el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) perquè, en la seva opinió, és inacceptable que el nivell d'intermediació de les ofertes i demandes de feina se situï en un nivell d'entre el 3% i el 4% del total.

stats