EFICIÈNCIA ENERGÈTICA
Crònica 23/03/2011

Els catalans poden estalviar 213 milions en energia

I. Pujol
2 min
Els catalans cada cop són més estalviadors energèticament, segons Gas Natural.

Barcelona.Les llars catalanes són les més eficients d'Espanya en l'àmbit energètic segons l'índex d'eficiència energètica 2010 presentat ahir pel grup Gas Natural Fenosa. No obstant això, aquest baròmetre assenyala que el potencial d'estalvi dels catalans encara és elevat. El marge d'optimització és del 8,18% del total del consum energètic, una xifra que equival a un estalvi de 213 milions d'euros.

Aquest estalvi energètic podria evitar l'emissió de 786.000 tones de CO , l'equivalent a les emissions de 327.000 vehicles. A Espanya el potencial d'estalvi de les llars és del 8,53% del consum, una quantitat equiparable a un estalvi de 1.413 milions d'euros o, el que és el mateix, a les emissions de 2,17 milions d'automòbils.

L'índex elaborat per Gas Natural Fenosa des de fa sis anys es basa en 3.800 entrevistes telefòniques i analitza quatre paràmetres bàsics del consum domèstic: control energètic, manteniment, cultura energètica i equipament.

Segons l'estudi, l'índex d'eficiència energètica a Catalunya ha millorat un 1,2% en l'últim any fins a situar-se sobre el 6,73%. Des de la primera edició, el baròmetre ha experimentat una millora del 9%, equivalent a un estalvi de 36,5 milions d'euros.

Hàbits

Els hàbits eficients més estesos a les llars catalanes són comprovar que els llums estan apagats abans d'anar a dormir, tenir en compte l'etiquetatge energètic a l'hora de comprar, revisar amb freqüència la caldera de casa i descongelar el congelador.

Per contra, els hàbits eficients menys habituals són l'ús de l'olla a pressió i la utilització eficient del forn. El 81,8% dels enquestats asseguren que estan molt o bastant preocupats pel medi ambient i el 33% consideren que la crisi econòmica dóna més rellevància a l'estalvi energètic.

Madrid i el País Basc són, després de Catalunya, les comunitats més eficients. Les Canàries i Aragó són les menys eficients.

stats