POLÍTICA FISCAL
Crònica 16/09/2011

40.000 catalans pagaran el patrimoni

Zapatero recuperarà avui l'impost de patrimoni que va suprimir a l'inici de la legislatura. El Govern percebrà 271 milions a més dels 537 de compensació que l'executiu no ha tingut temps d'eliminar.

Miquel Codolar
2 min
L'executiu de Zapatero fa les últimes reformes abans de dissoldre les cambres el 27 de setembre per convocar les eleccions.

Madrid.El consell de ministres recuperarà avui l'impost de patrimoni per als dos pròxims anys. D'aquesta manera, les autonomies que ho vulguin podran cobrar un impost als 160.000 contribuents espanyols que tenen un patrimoni de més de 700.000 euros. La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, va comparèixer per fer aquest anunci amb unes dades que estan entre les que va anunciar el ministre portaveu, José Blanco, i les del candidat socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba.

La majoria de les autonomies del PP ja han dit que no aplicaran la taxa amb l'argument que qualsevol impost frena l'economia i que s'han de mantenir, rebaixar o suprimir. En canvi, el portaveu del Govern, Francesc Homs, va dir que a Catalunya sí que s'aplicarà, i per tant hi haurà 40.000 catalans que aportaran cada any l'1,3% del seu patrimoni si tenen entre 0,7 i 1,3 milions, l'1,7% si tenen fins a 2,6 milions, el 2,1% si tenen fins a 5,3 milions i a partir d'aquesta quantitat el 2,5%, fins a un màxim de 183.000 euros. En total, el Govern ingressarà 271 milions, segons els càlculs dels tècnics del ministeri d'Hisenda (Gestha). Les primeres residències de fins a 300.000 euros en quedaran exemptes.

Tot i que fa setmanes que es coneix que el govern espanyol volia aplicar aquesta mesura, Zapatero ha volgut esperar fins al final, i li ha sortit el tret per la culata. L'objectiu del govern espanyol era que l'Estat es pogués estalviar de pagar a les comunitats la compensació que es va establir quan es va suprimir l'impost per facilitar el compliment de l'objectiu del dèficit. Sota aquest concepte, Catalunya ha rebut 538 milions el 2009 i 536,5 milions el 2010. Des d'aquest any es preveu rebre una quantitat similar a través del fons de suficiència que incorpora el nou sistema de finançament.

La setmana passada Rubalcaba va dir que quan hi hagués el nou impost les autonomies deixarien de rebre la compensació de l'Estat. Malgrat aquestes paraules, Salgado va reconèixer ahir que se'ls havia tirat el temps a sobre i que ara ja no tenien temps per canviar la llei. Per això, fins que no es faci aquesta modificació, les autonomies podran rebre els diners de l'impost més la compensació que rebien fins ara. La suma suposaria més de 800 milions d'euros l'any per a Catalunya.

Zapatero va prometre la supressió d'aquest impost en la campanya de les últimes eleccions espanyoles. Poc després de ser investit president per segona vegada, l'abril del 2008, va complir la seva paraula. Va argumentar que la taxa perjudicava les classes mitjanes però no les grans fortunes, que utilitzen societats per amagar el patrimoni, va dir que era una segona tributació injusta i que el seu origen era censal i recaptava poc. Ara recaptarà la meitat. La seva recuperació tancarà les reformes del zapaterisme.

stats