Crònica 12/10/2011

Els catalans prefereixen retallades a més impostos

Els catalans són partidaris de retallar la despesa pública abans que de pagar més impostos. Segons l'última enquesta del CEO, el 41,9% prefereixen la tisorada, mentre que el 35% volen més pressió fiscal.

Ara
2 min
L'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió constata el rebuig a més impostos per finançar els serveis públics. A la imatge, una concentració en contra de les retallades.

BARCELONA.La majoria dels catalans prefereixen que el govern de la Generalitat porti a terme retallades en la despesa pública en lloc de pujades d'impostos o augmentar l'endeutament de l'administració, segons indica l'últim sondeig del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que es va fer públic ahir. D'acord amb els resultats d'aquest sondeig, no sembla que les retallades pressupostàries del Govern estiguin passant factura a CiU, ja que un 41,9% dels enquestats indiquen que estan d'acord que hi hagi "retallada de la despesa pública" com a millor mesura per "equilibrar els pressupostos públics", davant un 35,1% que prefereixen que apugin els impostos.

Aquesta mateixa tendència també es reflecteix en contestar amb quina mesura plantejada en el recent debat de política general del Parlament s'està més d'acord, ja que els enquestats afirmen que són més favorables al fet que es "retalli la despesa pública" (55,3%) que no pas que "la Generalitat s'endeuti" (22,9%).

El portaveu del Govern, Francesc Homs, va celebrar ahir "l'alt sentit de la responsabilitat" que, segons ell, demostren els catalans quan prefereixen els ajustos a una pujada d'impostos. Homs considera que això significa que el "nivell de maduresa del país és molt alt". "I això no ho dic en contra dels que protesten", va afegir.

"Acte de constricció"

"El sentir general del nostre país és d'assumir i admetre la situació en què estem", va assenyalar el portaveu del Govern, que va advertir que si no es fes ara un "acte de constricció" tots els catalans serien uns "autèntics irresponsables".

La tendència de l'enquesta del CEO es repeteix en un altre estudi encarregat per la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat, que també constata que els catalans estarien en desacord a pagar per la sanitat pública. Només en el cas dels medicaments als pensionistes amb menors rendes hi ha més consens sobre la possibilitat d'establir algun tipus de pagament (31%), mentre que les opcions que tenen menys suport serien la de pagar per anar a urgències (6,2%) o assumir el cost dels àpats als hospitals (10,2%). Pagar per cada visita al CAP rebria el suport del 17,2% dels ciutadans enquestats per la Coordinadora.

Per àmbits territorials, les diferències entre els usuaris són poc significatives. Els barcelonins són els més partidaris de fer pagar els medicaments als pensionistes amb rendes més altes i també els que veurien amb més bons ulls pagar alguna mena de taxa per les visites a l'atenció primària.

stats