MERCAT EXTERIOR
Crònica 10/04/2011

Els catalans pugen a la locomotora brasilera

Ignasi Pujol
3 min
La capital econòmica de l'amèrica llatina São Paulo és una ciutat de vint milions d'habitants i concentra el 33,9% del producte interior brut (PIB) brasiler. S'ha convertit en la seu a l'Amèrica Llatina de moltes multinacionals de tot el món.

Enviat especial a São PauloEl Banco Santander, Telefónica i Repsol són alguns dels grans grups espanyols que van protagonitzar la primera onada d'inversions al Brasil, un país que en els últims anys s'ha convertit en destí preferent per a les inversions internacionals. El 2010 aquest país de l'Amèrica Llatina va aportar el 25% del benefici net del Santander (2.836 milions d'euros), Telefónica va destinar 7.500 milions a la compra de l'operador de telefonia mòbil Vivo i Repsol va cedir el 40% de la seva filial brasilera a la xinesa Sinopec per 7.111 milions de dòlars (5.007 milions d'euros).

São Paulo, la capital econòmica de l'Amèrica Llatina, concentra 20 milions d'habitants (l'estat de São Paulo en té 40 milions) i el 33,9% del producte interior brut (PIB) brasiler, que és de prop d'1,3 bilions d'euros. L'economia brasilera va créixer un 7,5% l'any passat, l'increment més important des del 1985 (només superat per la Xina i l'Índia el 2010), impulsada per un creixement de la demanda interna del 10,3%. La previsió per al 2011 apunta a un increment del PIB del 4,16% i del 4,36% per al 2012. El Brasil és la setena economia del món.

De les 483 empreses espanyoles amb presència estable al Brasil, 130 són catalanes, segons l'oficina d'Acc1ó -agència dependent de la Generalitat- a São Paulo. Alguns dels grups catalans més destacats són Ficosa, Roca, Simón, Planeta o Gas Natural Fenosa.

L'any 2010 es van crear dos milions de llocs de treball al Brasil, fet que va situar la taxa d'atur en el seu mínim històric, el 6,9%. Es calcula que durant els pròxims cinc anys es crearan deu milions de llocs de treball, principalment a causa de la celebració de la Copa del Món de futbol el 2014 i els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro el 2016.

Classe mitjana

La clau de volta de l'eclosió econòmica del Brasil, un país de 191 milions d'habitants, és el sorgiment d'una classe mitjana -30 milions de persones s'hi han incorporat durant els últims anys- àvida de consumir. No obstant, els empresaris catalans que fa temps que són al país adverteixen que no és Eldorado.

Destaquen que és necessari adaptar-se del tot a la cultura, a la llengua, a la regulació local, i aportar valor afegit als productes o serveis que ja s'hi comercialitzen.

Aquest és un dels arguments de les empreses catalanes de serveis empresarials que s'han instal·lat al Brasil en els últims anys, com Catenon, Vlex, Cuatrecasas, Adecco i Netquest. "Ajudem empreses internacionals a buscar directius al Brasil i també companyies brasileres que volen entrar a Europa", va explicar Iñaki Saltor, director general de Catenon al Brasil. Els salaris dels executius al Brasil són fins a un 40% més alts que als Estats Units o a Europa a causa de la inflació, que l'any passat va ser del 4,81%.

Saltor va participar d'un esmorzar de directius catalans organitzat per Esade la setmana passada a São Paulo. L'escola de negocis té 227 exalumnes treballant al Brasil.

Les infraestructures són una via d'entrada per a les empreses espanyoles, que tenen molt prestigi en aquest àmbit. El Brasil abordarà obres faraòniques per modernitzar el país. Té en marxa un programa d'inversió en infraestructures de 236.000 milions d'euros. Una de les obres més emblemàtiques és el tren d'alta velocitat entre São Paulo i Rio de Janeiro, valorat en 15.000 milions d'euros.

"Fa dos anys que seguim les obres del tren d'alta velocitat, però també estem interessats en el metro de São Paulo, tramvies i altres obres ferroviàries", afirma Paco Casado, responsable de l'enginyera Auding Intraesa al Brasil. Les constructores Comsa Emte, Copcisa i Copisa són altres companyies catalanes que s'han establert al país. El grup d'infraestructures Abertis fa temps que mira de prop el mercat brasiler i espera concretar aviat alguna gran operació al país.

El grup Fluidra, especialitzat en piscines i sistemes de conducció d'aigua, vol establir-se al país a través d'una adquisició. Per a ells és un mercat transcendental, ja que calculen que es construiran 70.000 piscines a l'any. Fundición Dúctil Benito ja té seu al Brasil. "Estem en ple procés d'internacionalització i volem establir una estructura de producció al Brasil que ens serveixi després per abastir tot el mercat de l'Amèrica Llatina", assenyala Juan Jesús Cava, responsable de Dúctil Benito al Brasil. L'empresa catalana es dedica al mobiliari urbà, àrees de joc i il·luminació pública.

Els inconvenients

El fabricant de sanitaris Roca té set centres de producció al Brasil. Els grups catalans de components d'automoció Ficosa i Zanini disposen de fàbriques a São Paulo i Paraná, respectivament.

L'empresa cosmètica Isdin, del grup Puig, vol liderar el negoci dels tractaments per a la pell i Planeta veu com creix la seva divisió de col·leccionables al país. Mango, Privalia, Alstom Wind (antiga Ecotècnia), Freixenet, Codorniu, Torres, Banc Sabadell, Grífols, Agbar, Tecnowatt, Serhs, Borges, Inforpress, Inlea i Iuct són altres empreses catalanes presents al Brasil.

Entre les principals preocupacions de les empreses figuren l'elevada càrrega tributària (37%), una normativa de canvi monetari dels anys 70 i la repatriació de beneficis.

stats