MEMÒRIA DE LA FISCALIA DE DELICTES ECONÒMICS
Crònica 08/07/2011

Les causes per frau fiscal s'acumulen als jutjats

Laia Espín
1 min
Bitllets de 100 euros acabats d'imprimir.

Barcelona.L'àrea de la fiscalia de delictes econòmics alerta que hi ha 612 causes sense resoldre per aquest tipus de delictes als jutjats de la demarcació de Barcelona. La memòria del 2010, que es va fer pública ahir, destaca que un 75% d'aquests processos són per frau fiscal. L'any passat només es van dictar 37 sentències per delictes econòmics.

Es tracta d'una progressió de resolucions judicials que si segueix per aquest camí, segons el fiscal responsable de l'àrea de delictes econòmics, Francisco Bañeres, seran necessaris 20 anys per dictar sentència sobre tots els casos acumulats als jutjats. D'altra banda, la memòria destaca que l'embús afavoreix els defraudadors perquè les dilacions fan atenuar la seva condemna. Bañeres situa la mitjana de temps per dictar sentència en 5 anys i atribueix en part aquesta lentitud a la complexitat de les causes econòmiques i al col·lapse endèmic dels jutjats.

El ministeri públic va registrar l'any passat 115 diligències per delictes econòmics, la majoria procedents de denúncies de l'Agència Tributària. A més, el deute tributari denunciat és de 113 milions d'euros i es van posar multes per un valor d'11,6 milions d'euros. La memòria també destaca que des del 2007 han augmentat les causes per frau fiscal perquè l'Agència Tributària "és cada vegada més eficaç" en la detecció del frau.

stats