Crònica 23/12/2010

Primera protesta contra la sentència

Anna Brullet
2 min

BarcelonaLa pluja i la poca antelació amb què es va convocar no van impedir que un centenar de persones es concentressin a la plaça de Sant Jaume per protestar contra la sentència del Tribunal Suprem. La concentració la va convocar la CUP nacional la mateixa tarda, després que es conegués la sentència, i la gent se'n va assabentar a través dels diaris digitals i les xarxes socials. Es van mostrar satisfets, però deien que les manifestacions han de continuar. D'entrada ho van fer davant del Parlament i concentrant-se davant de diversos ajuntaments. En el manifest que van llegir van considerar la sentència un "retrocés" i un "atac al poble català i al sistema educatiu".

Els assistents van evocar l'esperit del 10-J a través de consignes com "la nostra sentència és la independència". També van parlar de la necessitat de convocar manifestacions multitudinàries de cara als propers dies. Laia Alsina, portaveu de la CUP, apuntava a la necessitat d'una "mobilització massiva, fins i tot més gran que la del juliol". Quim Arrufat, regidor de la CUP a Vilanova i la Geltrú, apunta un altre paral·lelisme entre les dues sentències, les dates en què s'han produït: al juny, en el cas de l'Estatut, quan tothom era pràcticament de vacances i el 22 de desembre, dia en què els professors ja estan fent celebracions de final de trimestre i no treballen. Ho considera un "atac polític".

Si al juliol la societat catalana es va mobilitzar per l'Estatut ara ho ha fet per la llengua, "espina dorsal de l'incipient projecte nacional", segons Quim Arrufat, que creu que "els directors de centres educatius haurien de dimitir en bloc si això va a més". De fet, Sara Llaberia, mestre assistent a la manifestació afirmava que continuarà parlant en català.

L'escriptor Julià de Jòdar ha assistit a la concentració i ha dit que aquesta sentència "és un torpede al poder polític català i el nou Parlament haurà de configurar una majoria que la rebutgi".

stats