Crònica 16/03/2012

El govern central no vol incrementar impostos de tabac, alcohol i gasolina

El govern espanyol descarta apujar l'IVA, l'IRPF i els impostos sobre la gasolina, el tabac i l'alcohol per fer front a l'ajust addicional de 5.300 milions imposat per Brussel·les per assolir un dèficit del 5,3%.

J.f./e.f.
2 min
El govern central no vol incrementar impostos de tabac, alcohol i gasolina

MADRID / BARCELONAEl govern espanyol continua sense explicar d'on traurà els 5.300 milions d'euros d'ajust addicional per reduir aquest any el dèficit fins al 5,3% fixat per Brussel·les (en comptes del 5,8% proposat per Madrid). Cada dia es descarta una nova opció. Després d'haver deixat clar dies enrere que no es tocaria l'IVA ni un altre cop l'IRPF, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va anunciar ahir que tampoc s'apujaran els impostos especials, que graven la gasolina, el tabac i l'alcohol.

Montoro no va donar gaires pistes de quines alternatives té en compte el govern espanyol. En un acte a Madrid, va advocar per "usos potencials de fiscalitat" que siguin tan "neutrals" com sigui possible. "Hi ha marge en impostos", va assegurar, abans de puntualitzar: "No farem ús d'impostos inequitatius i perjudicials. No sortirem de la crisi ni apujant impostos ni abaixant ingressos a les capes més dèbils de la societat".

Per abaixar el dèficit del 8,51% amb què va tancar el 2011 (l'objectiu era del 6%) fins al 5,3% aquest any, Espanya ha de retallar uns 34.000 milions d'euros, dels quals 15.455 les autonomies. Dels 17.170 milions que ha d'estalviar aquest any l'Estat, l'executiu ja ha programat una retallada d'11.580 milions, dels quals 8.900 són en menys despesa dels ministeris i uns 2.680 en ingressos fruit de l'augment de l'IRPF. És a dir, li falta retallar la resta. La incògnita és d'on.

Menys empreses públiques

Alguns dels nous ajustos es podrien saber avui. El consell de ministres té previst aprovar un pla de reestructuració i racionalització del sector públic empresarial que inclourà la supressió de 27 societats mercantils estatals, segons van confirmar a l'ARA fonts del ministeri d'Hisenda. També es preveu agilitzar els processos de liquidació ja iniciats de 14 societats i es desinvertirá en vuit empreses més.

Actualment hi ha unes 4.000 entitats públiques, unes 450 són de control estatal, 2.300 autonòmic i la resta municipal. Tenen un deute de 57.000 milions d'euros, que s'ha triplicat des del 2004. L'executiu vol acabar amb un 20% de les empreses estatals. Les comunitats van pactar amb l'anterior govern del PSOE eliminar 500 empreses, però pràcticament no han fet res.

Totes aquestes retallades poden ser insuficients si es tenen en compte les previsions que va presentar ahir la patronal CEOE, que descarta que el dèficit previst (del 5,3%) es compleixi aquest any amb les reformes en marxa i apunta que el govern aconseguirà rebaixar-lo només fins al 6,1%. A més, l'economia caurà un 1,6% el 2012 i l'atur seguirà creixent tant aquest any com el que ve per arribar a una taxa del 23,9%.

stats