Crònica 17/03/2011

"Les centrals d'Ascó i Vandellòs són més segures que la de Fukushima"

L'escenari més negre "Si es perd la batalla i no aconsegueixen refrigerar els reactors, caldrà veure quines són les quantitats de radiació que surten de les centrals i les que arrossega el vent"

Dani Revenga
3 min
L'enginyer industrial Lluís Coll va destacar ahir, durant l'entrevista, que la situació actual de Fukushima no té conseqüències greus per a les persones.

Lluís Coll va dirigir les centrals catalanes en diverses etapes durant tres dècades. Ara està jubilat i segueix amb molt interès els esdeveniments del Japó. Discrepa de l'enfocament dels mitjans de comunicació i treu les seves conclusions des de la seva experiència i a través de la informació directa que rep del sector nuclear japonès.

Com veu la situació nuclear en aquests moments al Japó?

Fins avui [ahir per al lector] no ha passat res greu. Hi ha motius per estar preocupats, però fins aquest moment encara no es pot parlar de tragèdia ni de catàstrofe. El que tenim en aquest moment no té conseqüències greus ni per a les persones ni per al medi ambient. Això sí, la forquilla és molt àmplia: la situació es pot controlar i així tindríem com a resultat unes instal·lacions seriosament malmeses, o es pot convertir en un episodi de contaminació important.

De què depèn?

De molts factors. Hi ha una gran gradació d'opcions. Si ens posem en el millor dels escenaris i s'aconsegueix refrigerar els reactors, tot quedaria aquí, perquè fins ara les fuites no són importants. Si es perd aquesta batalla, dependrà de les quantitats de radiació que surtin de les centrals i del vent.

Què ha de passar perquè la radioactivitat s'alliberi en quantitats significatives?

Moltes coses. Primer s'han de fondre els tubs que contenen el combustible. Després, hi hauria d'haver escletxes a l'embolcall del reactor i també al tercer nivell, l'edifici de contenció. Hi ha sospites que en dos reactors hi ha escletxes en aquest tercer nivell, però no estan confirmades. En tot cas, per avaluar la gravetat, seria una qüestió de conèixer les dimensions d'aquestes fissures i la quantitat de radiació que hagués arribat a aquest nivell per saber quanta en surt a l'exterior.

Llavors estaríem en mans del vent?

Pots estar al costat de la central i no rebre afectacions greus si el vent s'emporta la radioactivitat en una altra direcció.

Ara mateix es parla de més de 8.000 microsieverts l'hora a la porta de la instal·lació. És una radiació perillosa?

Jo crec que això no ha de ser greu.

Però s'està evacuant la població de fins a 20 quilòmetres i es demana que la d'entre 20 i 30 quilòmetres no surti de casa.

És el que han de fer. La situació que jo descric és el que tenim ara. Però pot canviar en qualsevol moment i el govern ha de protegir la població treballant amb la pitjor de les hipòtesis.

La població de Tòquio corre perill?

Hauria de ser una situació molt extrema. Molta radiació alliberada i un vent molt fort i amb una amplada molt estreta en aquella direcció. A mesura que t'allunyes del focus, la concentració de radiació baixa fins a nivells que no són perillosos.

Les centrals catalanes, que vostè va dirigir, estan preparades per a un terratrèmol?

Les centrals catalanes segueixen els estàndards internacionals. Però a més, el disseny Westinghouse que tenim a Ascó i Vandellòs és més segur que el de General Electric de Fukushima, perquè el circuit primari, on hi ha la radiació, està més aïllat. D'altra banda el risc de terratrèmols és molt més baix. Si haguéssim tingut algun sisme important no tindríem monuments tan antics com el Pont del Diable de Tarragona, que està en peu des de fa 2.000 anys.

El sector nuclear ha d'aprendre la lliçó d'aquest episodi i concloure que les centrals no són segures al 100%?

El sector nuclear sempre comparteix experiències arreu del món. I evidentment la seguretat absoluta no existeix. En cap àmbit de la vida. Cada any tenim més de 3.000 morts a la carretera i continuem pujant al cotxe. La por que generen les nuclears té el seu origen en el fet que la indústria va començar fabricant bombes. Però cal recordar que els protocols de seguretat del sector són molt exigents.

Com veu el futur nuclear després de Fukushima?

És difícil de dir perquè no sabem com acabarà tot plegat. Però hi ha una cosa clara: les centrals d'última generació que s'estan construint actualment, el model AP-1.000, són encara més segures. Tenen un sistema de refrigeració automàtic del reactor que funciona amb la gravetat. De manera que no caldria ni la presència humana per gestionar una situació com l'actual.

stats