ENERGIA
Crònica 16/02/2011

Les centrals nuclears duraran més anys

Miquel Codolar
1 min

Madrid.Els grups parlamentaris del PP, PSOE, PNB, CiU, Entesa i el grup mixt van aprovar ahir l'allargament de la vida de les nuclears més enllà dels 40 anys. L'oposició va insistir en el "canvi de criteri" del grup socialista sobre aquesta qüestió, ja que al programa electoral del 2004 el PSOE defensava la "substitució gradual de l'energia nuclear per energies més segures".

Els grups minoritaris d'esquerres hi van votar en contra. ERC va dir que la mesura afavoreix "el lobi elèctric" en una decisió "regressiva" i ICV va titllar de "paradoxal" la mesura del PSOE. El portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va defensar l'acord perquè la regulació que hi havia era "anacrònica" i va qualificar la mesura com "una bona notícia pels costos energètics i la competitivitat de les empreses".

El ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, va defensar que la política del govern espanyol no ha canviat perquè la possibilitat "sempre ha estat oberta" i la vida útil de les instal·lacions la determina el Consell de Seguretat Nuclear (CSN). El portaveu del PSOE al Congrés, José Antonio Alonso, va assegurar que durant els pròxims deu anys no hi haurà canvis sobre el 18% que les nuclears aporten a la combinació energètica.

Aquesta esmena, pactada inicialment per CiU i el PNB amb el PSOE, va rebre l'aprovació definitiva juntament amb la llei Sinde i la resta de modificacions de la llei d'economia sostenible. La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) va acusar CiU de "claudicar davant el govern espanyol" i obrir la porta a Ascó per acollir el cementiri nuclear. En canvi, els municipis en àrees nuclears (AMAC) van celebrar la mesura perquè consideren que parlar de 40 anys de vida útil era "un concepte erroni".

stats