Crònica 09/11/2011

Les cinc cares d'un magnat que ha estat tres cops primer ministre

De magnat a primer ministre, Silvio Berlusconi ha fet tots els papers de l'auca. La seva ha estat una vida al límit intentant fugir de l'acció judicial per casos de corrupció, frau i prostitució de menors.

Marc Vidal
3 min
Les cinc cares d'un magnat que  ha estat tres cops primer ministre

BARCELONA.No hi ha un Silvio Berlusconi, n'hi ha molts. Amb 75 anys, la seva ha estat una vida intensa, envoltada de polèmica, amb constants topades amb la justícia i tres etapes com a primer ministre. La seva incontinència verbal l'ha traït en més d'una ocasió i els últims escàndols sexuals han portat fins i tot el Vaticà a denunciar els seus excessos.

L'empresari. Un imperi mediàtic al voltant d'un dels homes més rics del món

Berlusconi, advocat de formació, va començar la seva carrera empresarial amb una televisió a Milà, la seva ciutat natal, que va ser la llavor de l'imperi Mediaset, en què actualment s'integren televisions, diaris i companyies de publicitat. Amb aquesta companyia, el Cavaliere controla tot l'espai mediàtic italià, al qual s'hi ha sumat la Rai, la televisió pública, quan ha estat al poder. Els seus tentacles empresarials s'estenen també en camps com la construcció i les assegurances a través del hòlding Finninvest, que aplega tots els seus negocis. La revista Forbes el situa com un dels homes més rics del món amb una fortuna estimada de 6.500 milions d'euros.

El políti. Tres cops primer ministre amb aliats poc fidels

Silvio Berlusconi es va llançar a la política quan l'any 1993 va fundar Força Itàlia. A les eleccions del 1994 va obtenir un triomf aclaparador, inèdit per a una formació acabada de néixer, però el pacte de govern amb l'ultradretana Aliança Nacional i la Lliga Nord, d'Umberto Bossi, no va durar ni un any. Berlusconi va accedir de nou al poder el 2001 amb un nou pacte amb les forces que l'havien deixat caure abans. Però aquest cop l'executiu va aguantar tota la legislatura fins que al 2006 va perdre les eleccions. La coalició de centreesquerra que havia assumit el poder no va funcionar i els comicis es van avançar a l'any 2008. El Cavaliere va obtenir de nou el poder amb una ajustada majoria que l'ha portat a sotmetre el seu executiu a diferents vots de confiança en aquesta legislatura.

L'acusat. Fins a quatre processos judicials amb una polèmica immunitat

La justícia sempre ha anat darrere de Silvio Berlusconi. L'any 2009, el mateix Cavaliere va calcular que en 20 anys havia estat citat 2.500 vegades davant d'un tribunal en 106 casos diferents amb un cost legal calculat de 200 milions d'euros. Berlusconi té oberts ara mateix quatre casos relacionats amb qüestions com ara haver induït el seu advocat a cometre testimoni fals (cas Mills), frau fiscal (cas Mediaset), suborn (casn Fininvest) i prostitució de menors (cas Ruby). Berlusconi ha intentat com ha pogut esquivar l'acció de la justícia promulgant lleis que li donaven immunitat. Però una resolució del Constitucional de l'any passat el va forçar a comparèixer davant la justícia.

L'escandalós. La polèmica per les festes amb prostitutes a casa seva

L'últim gran escàndol de Berlusconi han estat les festes privades que es feien a casa seva, a Milà, on va contractar prostitutes menors d'edat. La justícia va iniciar accions legals contra ell per prostitució de menors i abús de poder, ja que se l'acusa d'haver telefonat a la policia per aconseguir l'alliberament d'una de les noies quan va ser detinguda un cop. Enmig de les crítiques del Vaticà, en lloc d'apaivagar el foc, Berlusconi va presumir de capacitat sexual.

El propietari de l'AC Milan. Un equip de futbol rescatat del no-res sota les seves ordres

Silvio Berlusconi va rescatar l'AC Milan del no-res quan va comprar aquest club de futbol l'any 1986. Des d'aleshores, sota el seu comandament, el club ha aconseguit vuit lligues italianes i cinc Lligues de Campions. Berlusconi no ha tingut mai cap problema a barrejar futbol i política i fins i tot durant la campanya electoral del 2008 va fer servir l'esquer del fitxatge de Ronaldinho per l'AC Milan per intentar guanyar vots.

stats