IMMIGRACIÓ
Crònica 19/10/2011

Un de cada cinc immigrants amb feina treballa sense contracte

Un 22% dels estrangers extracomunitaris que tenen feina a Catalunya treballen sense contracte. Al servei domèstic, el percentatge és del 99%. Un informe de CCOO adverteix que puja la irregularitat.

Joan Serra
2 min
Un de cada cinc immigrants amb feina treballa sense contracte

Barcelona.Per primer cop en els últims tres anys ha augmentat el treball irregular entre els immigrants que tenen feina a Catalunya. Un de cada cinc empleats d'origen extracomunitari treballa sense contracte, segons les dades de desembre del 2010. Aquest percentatge suposa un increment de mig punt respecte a l'any anterior. És una de les conclusions de l'informe anual sobre la situació laboral de la població estrangera a Catalunya, presentat ahir pel Centre d'Estudis i Recerca Sindicals (Ceres) de CCOO. "Els primers senyals de la nova contractació es tradueixen en l'oferiment de feina sense contracte, i això provoca un augment de la taxa d'irregularitat laboral", va explicar Daniel Garrell, responsable de l'informe. Entre els anys 2007 i 2009, el percentatge d'estrangers que treballaven sense contracte s'havia reduït del 34,4% al 21,5%.

El servei domèstic és el sector en el qual es registren més situacions irregulars. Un 99% de les empleades de la llar d'origen estranger no disposen de contracte. En el cas del sector agrícola, un 81,7% dels treballadors immigrants tenen una relació laboral irregular. La construcció, que fa tres anys era l'activitat que concentrava més economia submergida, ocupa la quarta posició en el rànquing de CCOO, amb un 38,4% d'empleats estrangers sense contracte. "Els primers que es van quedar sense feina són els que no tenien contracte", va afirmar Garrell.

El sindicat va augurar ahir un augment de la irregularitat laboral en el servei domèstic, format majoritàriament per dones immigrants. A partir de l'1 de gener del 2012 entrarà en vigor la integració del servei domèstic en el règim general de la Seguretat Social, fet que comportarà beneficis per a la majoria de treballadores, però també alguns danys col·laterals. CCOO va recordar que l'aplicació del decret farà que sigui l'ocupador qui hagi de regularitzar la situació laboral de les treballadores de la llar. Fins ara, les empleades que tenien feina per hores en diferents cases es donaven d'alta a la Seguretat Social. El sindicat va pronosticar que els canvis provocaran que hi hagi menys dones del servei domèstic que cotitzin, perquè no tots els ocupadors faran el pas de donar-les d'alta. Això impedirà a aquestes empleades poder renovar la documentació. CCOO també va comptabilitzar, el gener del 2011, un descens de 15.581 empadronats d'origen extracomunitari respecte al 2010.

Més desacords laborals

L'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) i la Unió Catalana d'Hospitals -patronals de l'atenció domiciliària- van denunciar ahir que no han signat el quart conveni col·lectiu del sector. Van mostrar, així, el seu desacord pels augments salarials que preveu: del 2,55% per al 2011 i del 2% per al 2012. Les patronals entenen que el pacte -celebrat pels sindicats- encarirà el serveis d'atenció domiciliària i provocarà la destrucció de més llocs de treball. ACRA i la Unió alerten que els ajuntaments rebaixaran la contractació de serveis.

stats