Crònica 20/12/2011

Un cinèfil amant de la cultura nord-americana

Marc Vidal
1 min
Kim Jong-il de petit amb els seus pares.

BARCELONAÉs gairebé impossible discernir on acaba la realitat i comença la llegenda forjada pel règim per elevar Kim Jong-il a la categoria de Déu. De fet, no són clars ni el lloc ni la data del seu naixement. La biografia oficial manté que l'"estimat líder" -com se l'anomena- va néixer l'any 1942 en una cabana a la serralada coreana del mont Paektu, que fa frontera amb la Xina, mentre "un doble arc de Sant Martí i una estrella brillant van resplendir al cel", diu el relat. En realitat, les autoritats russes fa temps que van certificar que Kim Jong-il havia nascut un any abans a la població siberiana de Viatskoie, on estava exiliat el seu pare fugint de l'ocupació japonesa de Corea.

El seu aspecte còmic, sempre amagat darrere d'unes immenses ulleres de sol i a sobre d'unes alces per dissimular la seva altura -1,57 metres-, ha donat joc a mil i una paròdies, però el cert és que tenia un caràcter hipocondríac i excèntric. Una de les seves obsessions més explicades era la por a volar, i per això es desplaçava sempre en tren.

Gran admirador de l'estil de vida nord-americà, tenia una especial predilecció pel cinema de Hollywood, amb la saga de James Bond com a preferida. Es diu que la seva col·lecció de pel·lícules arribava als 20.000 títols. Fins i tot l'any 1978 va segrestar Shing Sang-ok, director de cinema sud-coreà, i la seva dona, l'actriu Choi Unhee, per tal que rodessin pel·lícules per a ell.

Sibarita mentre els seus conciutadans morien de gana, s'explica també que havia compost sis òperes en dos anys, "les millors de la història de la música", segons la biografia oficial.

stats