Crònica 05/05/2011

"Els ciutadans es basen en una perspectiva esbiaixada"

Analític Aquest científic de l'Institut de Polítiques i Béns Públics del CSIC, i doctor en ciència política per la Universitat Autònoma de Madrid argumenta les conclusions de l'informe

J.s.
1 min

Detallen que la percepció que els immigrants abusen del sistema de protecció social és injustificada.

A Espanya no hi ha cap evidència que apunti en aquest sentit en relació amb cap dels programes que s'inclouen en el concepte d'estat del benestar: ni en educació, ni en serveis socials, ni en pensions, ni en subsidis de cap tipus. Com demostrem a l'estudi, és més aviat al contrari. En la major part dels programes els immigrants estan infrarepresentats tenint en compte el percentatge de població que representen.

Però més de la meitat dels ciutadans encara perceben l'immigrant com un competidor.

Perquè els ciutadans es basen en una perspectiva esbiaixada que parteix de l'experiència individual. En la mesura que els programes públics no s'adapten a una demanda creixent es produeix un deteriorament del servei que es proporciona. Si un metge de capçalera abans atenia 100 pacients i ara n'ha d'atendre 130 es tardarà més a tenir una cita amb el metge. Però la responsabilitat no és de l'immigrant, el problema que hem d'afrontar és adaptar els serveis públics a un increment de la demanda. Els ciutadans han d'exigir a les administracions que facin aquest pas i no han de culpar el nouvingut d'aquest fet.

I les actituds de recel poden incrementar-se en el futur?

Estem en una situació econòmica particularment delicada, la desocupació és alta i no hi ha perspectives de millora a curt termini. Per tant, és probable que les actituds de rebuig als immigrants continuïn augmentant.

stats