MOVIMENT VEÏNAL
Crònica 23/01/2011

"El civisme no es regula prohibint"

Solució "Cal generar confiança i no pas por tancant espais o posant càmeres de videovigilància" Crítica "Els veïns hem de ser proactius i reivindicatius"

Maria Ortega
2 min
El president de la FAVB, Jordi Bonet, ahir moments després de ser elegit a la seu de l'entitat.

Jordi Bonet (Barcelona, 1973) és des d'ahir el president de la FAVB, després de la crisi que ha viscut l'entitat veïnal. Jordi Giró (Vila Olímpica), vicepresident primer; Lluís Rabell (Esquerra de l'Eixample), vicepresident segon, i Antonio Fortes (la Sagrera), secretari, seran el nucli dur d'una junta de 19 persones.

S'ha tancat la crisi?

Sí, aquesta candidatura recull totes les sensibilitats que hi ha a la FAVB. Som una junta forta, molt arrelada als barris i capacitada per encarar els reptes de futur. Abans als barris les necessitats percebudes eren homogènies i, en canvi, ara són molt més diverses i hi pot haver, fins i tot, demandes contradictòries. Això fa que el paper de les associacions de veïns davant de l'administració pública estigui forçat a canviar.

Cap on ha d'anar la FAVB?

Cal una visió proactiva, proposar un model de ciutat que ens permeti encarar problemes com la crisi econòmica, social i ecològica. El moviment veïnal ha de ser més proactiu i reivindicatiu. El veí ja no és només la persona que ha nascut al barri, hi ha molta població nouvinguda, que s'ha d'integrar en les lluites.

Com s'implica aquest nou veïnat?

Hem de treballar-hi, perquè és possible que, sobretot en barris populars, que és on la crisi es nota més, es generin corrents xenòfobs. Un moviment veïnal fort pot tenir un paper clau per encarrilar el descontent cap a una reivindicació per l'augment de drets socials.

Quin és aquest model?

El de les persones i els barris. Un model que no estigui dirigit als interessos macroeconòmics de les grans corporacions i on siguin les persones les que tinguin la capacitat de proposar en quina mena de barri volen viure. Hem de replantejar algunes polítiques que s'estan fent, com les de participació ciutadana perquè no sigui només una eina per legitimar polítiques públiques.

Un dels grans objectius municipals és la regulació del civisme amb mesures com la prohibició del nudisme als carrers. Com veieu aquesta imatge de Barcelona?

Ens continuem oposant a l'ordenança del civisme. No resol els problemes de la ciutat. El civisme no es regula només prohibint. Ciutat Vella és cada cop més un aparador, una botiga orientada a l'oci turístic i molts dels problemes que s'hi estan donant no es resolen amb una ordenança prohibitiva, sinó repensant l'espai públic perquè els veïns se'l puguin tornar a fer seu. El civisme no és un manual de bona urbanitat en el sentit franquista, sinó la creació de comunitat. Tancar, posar més videovigilància... són mesures basades en la por. Cal treballar en la creació de confiança.

Un dels temes que teniu ja sobre la taula és decidir la continuïtat de la revista Carrer .

La revista és un actiu molt valuós per a la FAVB i la nostra voluntat és treballar perquè a curt termini es resolgui el conflicte i es pugui garantir la continuïtat del projecte periodístic.

stats