ELECCIONS AL PRINCIPAT
Crònica 04/04/2011

La coalició de centredreta torna a Andorra

La coalició de centredreta guanya per majoria absoluta les eleccions a Andora i torna al govern després de dos anys. Les eleccions anticipades es van celebrar ahir amb una participació d'un 74,1%.

Laia Espín
1 min
Antoni Martí, guanyador dels comicis, quan va votar.

BARCELONA.La coalició de centredreta Demòcrates per Andorra, lideradada per Antoni Martí, va guanyar ahir les eleccions generals per majoria absoluta amb un 55,19% dels vots, segons el recompte oficial. Els comicis es van celebrar anticipadament després que el Partit Socialdemòcrata de Jaume Bartomeu no trobés consens per aprovar els pressupostos i la llei de l'IVA.

D'aquesta manera es dóna per tancada una etapa de govern socialdemòcrata que tan sols ha durat dos anys. El partit de Bartomeu va ser escollit l'any 2009, després de 14 anys de governs liberals. A la cita amb les urnes del principat d'Andorra d'ahir hi estaven cridades un total de 21.852 persones de les més de 85.000 que resideixen al país. Finalment, van votar 16.201 persones, un 74,1% dels censats. Una xifra lleugerament inferior a la participació del 2009, que es va situar en un 75,3%. Els electors van decidir tornar el govern a la coalició de centredreta que reuneix a centristes i liberals.

La campanya, que ha durat 13 dies, s'ha centrat en la situació econòmica d'Andorra i en les dificultats que passen les famílies i empreses. Els socialdemòcrates van centrar la campanya, la sisena de la història des que van aprovar la Constitució l'any 1993, en la necessitat de trobar una majoria per finalitzar les reformes fiscals iniciades i que han de permetre al país apropar-se a la Unió Europea. De fet, l'any 2010 ja van sortir de la llista dels paradisos fiscals.

stats