TELECOMUNICACIONS
Crònica 02/08/2011

Sense cobertura a la capital del mòbil

Sembla mentida però la capital de la telefonia mòbil té zones amb cobertura deficient, com la Vall d'Hebron i Montjuïc. L'Ajuntament prepara una nova ordenança per permetre posar més antenes.

L. Bonilla / S. Sànchez
3 min
Capital mundial del mòbil Barcelona instal·larà més antenes per millorar la cobertura de telèfon.

Barcelona.La tecnologia dels telèfons mòbils avança més de pressa que les infraestructures que es necessiten per fer-los servir. Els aparells actuals serveixen tant per transferir dades i connectar-se a internet com per parlar, però això també contribueix a saturar la capacitat i la cobertura es col·lapsa. És el que passa en determinades zones de Barcelona -que recentment ha estat escollida capital de la telefonia mòbil- i en 44 municipis catalans més on el Col·legi d'Enginyers Tècnics i Pèrits de Telecomunicació de Catalunya ha detectat que hi ha deficiències de cobertura, que s'agreugen durant l'estiu, quan augmenta la població d'alguns municipis.

A Barcelona hi ha zones com la Vall d'Hebron, la Zona Franca, el barri del Carmel, la Via Júlia, la Bonanova, llocs del Barri Gòtic i fins i tot de la Sagrada Família i Montjuïc, on hi ha problemes de cobertura, que s'atribueixen a la falta d'antenes, segons el Col·legi d'Enginyers Tècnics. Pel degà, Ferran Amago, és una "incongruència" que Barcelona organitzi el Mobile World Congress i sigui la capital mundial de la telefonia mòbil i tingui aquests problemes, i va advertir que si no s'arreglen, la ciutat ho tindrà difícil per organitzar el pròxim congrés.

L'Ajuntament ho sap i per això el nou govern prepara una modificació de les ordenances que ha de permetre instal·lar més antenes de telefonia mòbil.

Més facilitats per posar antenes

"La capital del mòbil no pot tenir una legislació tan estricta que fa que donar llicències sigui molt difícil i tancar les antenes tan fàcil. S'ha de reconduir la situació", diu Manel Sanromà, gerent de l'Institut Municipal d'Informàtica. La modificació de les ordenances haurà de passar pel ple municipal, però, segons explica Sanromà, l'objectiu és suavitzar l'actual normativa i reduir els terminis per atorgar les llicències per instal·lar antenes. Ara poden trigar més de dos anys i, en canvi, "només cal una denúncia per precintar una antena de manera preventiva", afirma. El gerent de l'Insitut Municipal d'Informàtica explica que respectaran la legislació europea per protegir l'entorn i la salut dels ciutadans. "Però no ens hem de convertir en enemics dels mòbils perquè amb la legislació actual sembla que posar antenes sigui de delinqüents", insisteix Sanromà.

El de Barcelona no és l'únic municipi que preveu modificar l'actual normativa per instal·lar més antenes i repetidors. De fet, el Col·legi d'Enginyers Tècnics va demanar ahir més agilitat als ajuntaments per canviar les ordenances i permetre als operadors adequar les infrastructures a les noves necessitats dels consumidors. A Cambrils, un dels municipis que fa anys que té cobertura deficient, segons el Col·legi d'Enginyers Tècnics, el ple municipal acaba d'aprovar una modificació del pla urbanístic municipal (POUM) que permetrà ubicar antenes damunt d'habitatges privats o d'hotels "en aquells casos en què no hi ha cap altra alternativa", segons va explicar una portaveu municipal. Fins ara, la normativa només permetia instal·lar-les sobre edificis públics. Un cop que la Generalitat hagi donat la seva conformitat, hi haurà menys restriccions per a la instal·lació d'antenes de telefonia. També Sitges prepara un pla específic sobre aquest tema, que s'aprovarà en els pròxims mesos i que determinarà quines són les ubicacions idònies per a les antenes. Això probablement comportarà la implantació de noves antenes, admeten fonts municipals, "sempre que tingui el vistiplau dels veïns".

Culpen les operadores

Segons l'informe del Col·legi d'Enginyers Tècnics, hi ha sis municipis que fa més de tres anys que tenen una cobertura deficient i encara no ho han solucionat. Un és Sant Feliu de Guíxols, com reconeix el primer tinent d'alcalde, Pere Albó: "Fa molt de temps que exigim a les operadores que donin un bon servei. Hem tramitat queixes a Consum i hem parlat amb la Generalitat".

L'Ajuntament també està elaborant un estudi per "ordenar" la instal·lació d'antenes. Un problema similar tenen a Palafrugell. Allà, l'Ajuntament va aprovar fa temps una pla que fixa les millors ubicacions per a les antenes però l'alcalde, Juli Fernández, es queixa que les empreses de telefonia no han fet els deures. "Deu ser que han fet els seus estudis de mercat i no els interessa". La instal·lació de noves antenes és un tema molt sensible. A l'Escala, per exemple, un altre dels municipis que el Col·legi cita en el seu informe, els problemes de cobertura vénen del 2000, quan es va desmantellar una enorme antena ubicada al centre del municipi per la pressió dels veïns.

Segons Ferran Amago, cal "més conscienciació" dels ciutadans, que volen tenir accés a la tecnologia però no volen tenir infraestructures a prop de casa.

stats