CRISI HUMANITÀRIA
Crònica 26/08/2011

El còlera se suma a la fam a Somàlia

El còlera se suma a la fam a Somàlia, on 29.000 infants ja han mort de gana des de l'inici de la crisi humanitària. La Unió Africana es va reunir ahir a Etiòpia per afrontar l'emergència a la Banya d'Àfrica.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La cua interminable Un grup de dones somalis espera menjar en un punt de distribució a Mogadiscio.

Barcelona.Unes simples diarrees es poden convertir en una trampa mortal per a milers d'infants a Somàlia. Des de l'inici de la fam a la Banya d'Àfrica, hi ha hagut 4.200 d'aquests diagnòstics a l'hospital Benadir de Mogadiscio. Però des de mitjans d'agost el còlera s'ha apoderat de la poca aigua estancada que queda a les regions assolades per la sequera del sud del país. Aquesta malaltia infecciosa aguditza la desnutrició de desenes de milers de persones en la crisi humanitària més greu de la dècada a la Banya d'Àfrica. Segons el govern nord-americà, almenys 29.000 nens menors de cinc anys han mort al país en els últims mesos a causa de la fam, i el nombre no para créixer.

"La situació ara mateix és molt crítica", deia la setmana passada l'encarregada del programa a l'Àfrica d'Unicef, Nancy Balfour. "La combinació de diarrees i malnutrició és mortal per als infants. Normalment la diarrea no mataria els nens, però amb el greu estat de malnutrició que tenen no poden aguantar la malaltia", afegia.

El còlera és endèmic a Somàlia: l'últim gran brot, que va afectar 67.000 persones, va ser el 2007. Els esforços per netejar amb clor les instal·lacions d'aigua a la capital han frenat l'epidèmia. Però ara s'ha tallat el subministrament d'aigua potable i l'arribada de 100.000 refugiats per la sequera no fa altra cosa que agreujar la situació. Normalment el còlera es fa present a partir de l'octubre, però ara a la regió ja es compleixen totes les condicions.

"Necessitem urgentment clíniques mòbils per millorar el sistema de detecció de nous brots", explicava la doctora Marthe Everard, representant de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a Somàlia. Però la situació política al país agreuja la situació.

265 milions d'ajuda africana

Precisament per desencallar les dificultats del conflicte a Somàlia amb les milícies islamistes i afrontar la crisi humanitària, la Unió Africana (UA) va celebrar ahir una conferència de donants a Adis Abeba (Etiòpia). Tot i haver posposat la trobada dues setmanes per recaptar més fons, només van aconseguir un terç del que es necessita per combatre la fam a la Banya d'Àfrica: 265 milions d'euros dels gairebé 1.000 que estimen les ONG que són necessaris .

Però no només el continent africà ha de respondre a la crisi humanitària. L'emergència a Somàlia era una crisi anunciada. Les organitzacions que treballen a la zona feia mesos que havien llançat un crit d'alerta quan la premsa estrangera va començar a fer-se'n ressò a finals de juny i van pressionar tant els organismes internacionals com els països veïns a Somàlia perquè es mobilitzessin.

stats