PROTESTES AL CARRER
Crònica 01/07/2011

Els coloms tornen a la plaça Catalunya

Després de l'actuació policial d'ahir a la matinada per desallotjar els últims acampats, la plaça Catalunya torna a estar lliure d'estructures reivindicatives, tendes i brossa. Això sí, sota vigilància policial.

Maria Ortega
2 min
Un dijous qualsevol Amb l'acampada ja aixecada, l'activitat d'ahir al matí a la plaça Catalunya era la d'un  dia normal d'estiu.

Barcelona.Els coloms tornaven a ser ahir els amos i senyors de la plaça Catalunya i a entretenir petits i turistes. Després de 45 dies d'acampada, el centre de Barcelona recuperava la normalitat tot i que encara amb alguns rastres de l'actuació policial de la matinada i de la vida que ha acollit l'espai des que els indignats s'hi van instal·lar després de la gran manifestació del 15 de maig. Agents de la Guàrdia Urbana controlaven des de la distància una trentena de persones que s'havien tornat a asseure en un lateral de la plaça per comentar la jugada i debatre noves estratègies, després d'haver accedit durant la nit a abandonar les seves tendes davant el gran dispositiu policial, i d'haver acabat de passar la nit a la platja. Determinades flaires també recordaven l'activitat viscuda.

Paral·lelament, els equips de neteja continuaven la feina, sobretot a l'antiga zona de tendes i hort urbà. El matí va ser tranquil, tot i que algun dels exacampats va tenir problemes per digerir el desallotjament dels enciams i altres hortalisses, l'últim reducte físic del campament.

La part més laboriosa del desmantellament van ser les cases als arbres. Interior tenia clar que aquesta assignatura seria clau i per aquest motiu, a banda dels 550 efectius -400 de Mossos d'Esquadra i 150 de Guàrdia Urbana per a menys de 200 acampats-, va portar a la plaça tres elevadors per permetre als agents el desmuntatge de les cabanes tenint en compte que, com explicava ahir el director general dels Mossos, Manel Prat, temien que "els acampats oferissin resistència" i estaven "especialment preocupats" per aquestes plataformes perquè no sabien què podien emmagatzemar. La possible resistència també és un argument utilitzat per justificar el gran desplegament.

La nit del desallotjament va acabar amb 163 identificacions -persones de fins a 19 nacionalitats diferents-, una detenció per desobediència i cap ferit. Prat va destacar que ja tenen poc a veure amb el moviment inicial del 15-M, i que es tracta més aviat de persones "amb algun tipus de marginalitat", com ara "sense sostre, gent amb problemes psíquics o amb alguna dependència de substàncies". Les imatges de la sortida dels últims irreductibles, de fet, parlen per si soles. Crits de significat confús i reaccions estranyes per deixar pas a la neteja. En total es van retirar 75 tones de brossa.

240.000 euros de factura

L'Ajuntament de Barcelona en un peritatge pràcticament immediat xifrava ja de bon matí la factura dels danys provocats per l'acampada en 240.000 euros. Una factura -elevada ja per si mateixa- que encara no inclou els desperfectes en estàtues i altres elements patrimonials, que han quedat plens de pintades.

El consens entre les autoritats pel que fa al bon funcionament del dispositiu és general. El president de la Generalitat, Artur Mas, va qualificar el desallotjament de "més que correcte" sobretot entenent que "l'espai públic és públic i no només d'uns quants".

stats