Crònica 11/04/2011

A comarques també es vota independència

Narcís Presas
1 min
Ambient festiu a Sant Climent de Llobregat, un dels 21 municipis que van votar ahir.

Tot i que la capital catalana va ser el focus de la jornada, una vintena de municipis més van participar a l'última onada de consultes i van sumar-se al 10-A barceloní. La participació global als 21 municipis va ser del 10,19% sobre el padró (que inclou els majors de 16 anys i els estrangers), amb una victòria aclaparadora del sí, que va obtenir el 94,48% dels vots. L'organització va valorar molt positivament les xifres. Cal tenir en compte que els dos municipis més poblats, Gavà i Blanes, van fer baixar significativament la mitjana de participació en obtenir un 5,1% i un 8,47%, respectivament. L'altra cara de la moneda, Bellmunt d'Urgell i Fogars de Montclús, que van disparar els registres amb un 56,64% i un 51,49%.

Coincidir amb Barcelona ha resultat positiu per a la resta de municipis pel que fa a la participació? No hi ha una resposta clara. Per Julià Carbonell, un dels portaveus de la Coordinadora, es va produir un doble efecte. D'una banda, el ressò mediàtic de la consulta de Barcelona va permetre que molta gent prengués consciència que hi havia una jornada de votació, però de l'altra, Barcelona va restar protagonisme i espai en els mitjans als altres pobles

La Coordinadora Nacional va instal·lar a Blanes la central de dades dels 21 municipis de fora de Barcelona que van convocar consultes. La localitat costanera, la més gran de la Costa Brava, va instal·lar vuit col·legis electorals. En un dia com el d'ahir, quasi estival, els blanencs van poder exercir el seu dret de vot a prop de la platja, aprofitant el sol i el bon temps. L'única nota discordant la va donar Ciutadans, que va intentar boicotejar la jornada amb un acte de protesta.

stats