Crònica 06/01/2012

El petit comerç pateix el pitjor Nadal des de l'inici de la crisi

El comerç ho fia tot a les rebaixes que comencen demà, que han de venir a salvar-los d'una campanya de Nadal que ha estat molt dolenta. Per als petits i mitjans comerços, de fet, ha estat la pitjor crisi.

S. Sánchez / B. Arias
2 min
El Portal de l'Àngel aquesta setmana. Els botiguers expliquen que la gent ha sortit a mirar, però s'han materialitzat poques compres.

BARCELONA"Aquesta temporada de rebaixes serà la que ha de salvar el comerç de Barcelona", diu el president de la Fundació Barcelona Comerç, Salvador Albuixec. Un mantra que repeteix insistentment des de fa uns dies i que coincideix amb el parer de totes les organitzacions de comerciants arreu del territori.

Sembla que els més afectats per les males vendes d'aquestes festes nadalenques són els més petits. L'associació de petites i mitjanes empreses Pimec assegura que les vendes al sector han baixat un 3% respecte a la campanya de Nadal de l'any passat, "els pitjors resultats des de l'inici de la crisi". Les més perjudicades han estat les tendes de roba, ja que el clima excepcionalment càlid ha deixat als penjadors gairebé tota la roba d'hivern. En canvi, l'alimentació ha patit un repunt de l'1% i el sector de les joguines és el que se n'ha sortit millor. Segons Pimec, a més, els descomptes que han fet aquests dies els grans comerços "afectaran negativament la campanya de rebaixes d'hivern, que serà pitjor que la del 2011".

La incertesa llasta el consum

El secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, Miguel Ángel Fraile, assegura que ha estat una campanya molt dolenta, que es ve a sumar al descens general del consum que s'ha registrat ja en tot l'any 2011, d'un 17-18%. "Malgrat que les previsions eren bones al començament, la campanya no ha funcionat tan bé com ens pensàvem i al final s'ha truncat", reconeix Fraile.

Segons la seva opinió, hi ha diversos factors que hi han influït negativament. El principal, el clima polític i econòmic: "La incertesa en els últims moments sobre la paga dels funcionaris i les mesures del govern espanyol per rebaixar el dèficit han tornat a tenir les seves conseqüències en el consum". Tanmateix, Fraile explica que "els Reis estan funcionant força bé, ja que la gent pensa que aquesta despesa és imprescindible". Albuixec coincideix amb Fraile que les vendes de Nadal no han anat prou bé i que la setmana passada, amb les últimes mesures econòmiques, van baixar espectacularment, amb la qual cosa van perdre el que s'havia aconseguit guanyar de quota de mercat al començament de desembre, amb l'obertura dels festius durant el pont de la Puríssima.

Aquesta nefasta campanya nadalenca fa que Albuixec mantingui encara la seva previsió que fins a un 8% de les botigues de Barcelona hauran de tancar a finals de gener, sense que ni les rebaixes ho puguin salvar. De fet, la temporada nadalenca a la capital catalana ha comportat un repunt de vendes de l'1%, però això no és prou per contrarestar la baixada del 12% acumulada aquest 2011.

stats