ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 10/10/2011

Els comicis amb més coalicions presagien el Congrés més plural

Roger Tugas
2 min

BARCELONALes enquestes electorals del 20-N són contundents en el sentit que qui es preveu vencedor, el PP, ho serà per molt, i que la patacada del PSOE serà monumental. Però els candidats a ocupar l'espai minoritari restant s'han mogut força i és una incògnita com s'acabaran repartint els escons. El sacseig més fort ha estat a l'esquerra d'un PSOE que pot patir fugues cap a velles i noves opcions progressistes que s'han coalitzat per vèncer les dificultats d'un sistema electoral que beneficia els grans partits. Alguns regionalistes també poden irrompre en un Congrés que es preveu el més plural de les últimes legislatures. I això a pesar que moltes negociacions han acabat en ofertes frustrades.

A Catalunya l'oferta no variarà gaire -amb l'excepció de les microformacions que no es puguin presentar per la falta d'avals requerits per la reforma electoral del gener-. D'una banda, ERC ha aconseguit que Reagrupament -que el 2008 encara era un corrent dels republicans- els doni suport, però no ha estat capaç de pactar amb Solidaritat Catalana, que no participarà en els comicis. De l'altra banda, ICV ha pogut revalidar a última hora la llista conjunta amb EUiA, que ha imposat la reedició de l'aliança a l'Estat amb IU. La coalició a Espanya s'anomenarà L'Esquerra i sumarà la Chunta Aragonesista i vuit petites formacions regionals progressistes o verdes més.

Moviments a l'Estat

Tanmateix, l'espai que deixa orfe el PSOE està cobejat i el possible creixement d'IU estarà condicionat precisament pel referent espanyol d'ICV, Equo, per qui els ecosocialistes catalans faran campanya. El nou partit ecologista s'ha aliat al País Valencià amb el Bloc Nacionalista Valencià i Iniciativa del Poble Valencià, i a les Illes Balears, amb el PSM i Iniciativa Verds, formacions que ja es van presentar juntes el 22-M amb èxit.

No ha estat possible la plena unió de les esquerres de l'Estat, com volien alguns dirigents d'IU, però sí que ha reeixit la coalició de tota l'esquerra abertzale basca. Després dels excel·lents resultats de Bildu a les municipals i forals, aquests han pactat amb Aralar per crear Amaiur. El PNB no s'hi va voler sumar per articular un front basquista i, després de veure com es trencava la coalició Nafarroa Bai, s'ha coalitzat amb independents i petites formacions per crear Geroa Bai a Navarra.

A la dreta, però, també hi ha hagut moviments i, apuntant-se al carro guanyador, diverses forces regionals s'han unit al PP per poder obtenir representació al Congrés. És el cas d'UPN -que feia tan sols tres anys havia trencat amb els populars-, del Partido Aragonés i d'Extremadura Unida. Tindran com a rival una UPyD amb expectatives creixents i que va desestimar unir forces amb Ciutadans perquè el consideren partit regional. La formació d'Albert Rivera no es presentarà.

Totes les enquestes pronostiquen que els deu partits que van aconseguir diputats ho tornaran a fer el 20-N. A aquestes forces, tenen opcions de sumar-s'hi Equo, Amaiur, el Foro Asturias d'Álvarez Cascos, el Partit Regionalista de Cantàbria -que gairebé mai es presentava a les estatals- i fins i tot el Partit Andalusista o la Plataforma per Catalunya. En total, una oposició més plural que mai en un Congrés que pot presentar la majoria més àmplia de la democràcia.

stats