Crònica 24/01/2011

La comissió israeliana conclou que l'assalt a la flotilla va ser legal

Redacció
1 min

La investigació israeliana sobre l'assalt a la Flotilla de la Llibertat ha conclòs que l'actuació de l'exèrcit va ser "legal". En l'assalt, que es va produir el 31 de maig passat en aigües internacionals, van morir nou activistes turcs, que denunciaven el bloqueig israelià sobre la franja de Gaza. Contràriament a la investigació de l'ONU, que va dictaminar un "inacceptable nivell de brutalitat" per part de l'exèrcit en l'acció, el jutge israelià Jacob Turkel considera que l'atac s'ajusta a la legalitat internacional.

Després de set mesos d'investigacions, en un informe de 300 pàgines, la comissió, formada pel jutge, cinc israelians i dos observadors internacionals conclou que tant el bloqueig de Gaza com les mesures per mantenir-lo "eren legals i ajustades a dret internacional". L'informe responsabilitza els activistes del Mavi Màrmara , el vaixell que encapçalava la flota, d'haver posat en perill les vides dels soldats. Diu que els militars "van actuar de manera responsable i professional davant la violència extrema dels militants de l'IHH", l'organització caritativa turca que liderava l'acció.

En resposta a la publicació de l'informe, el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, va declarar que estava "preparat sota ordres directes" i va negar que la investigació tingués cap mena de credibilitat. Turquia ha acusat Israel de llançar un atac injustificat de nit, contra civils desarmats i en aigües internacionals, circumstàncies que va confirmar la investigació de l'ONU.

La Flotilla de la Llibertat, amb més de 600 activistes pro-palestins a bord de diverses embarcacions, intentava trencar el setge de la franja de Gaza quan va ser interceptada per forces d'elit de l'armada israeliana que van fer servir foc real. L'organització de la protesta ha assegurat que organitzarà una nova flotilla aquest any en el primer aniversari de l'assalt.

stats