Publicitat
Publicitat

"Podem ser un company de viatge estable"

Copagament "Pot ser dissuasori i també eina recaptatòria" Ruiz "Aplica sentit comú, cal racionalitzar despesa" Llistes d'espera "És absurd que n'hi hagi i no col·laborar"

Valori el pla de retallades de Ruiz.

El sistema que tenim és una conquesta social irrenunciable que cal mantenir, però fa temps que es veu que no podrem pagar-ne la factura. Hi ha més població, la gent viu més anys i vol qualitat de vida. Tot això encareix el sistema, que necessita ajustos; per exemple, limitar el catàleg de prestacions o el copagament, que pot ser dissuasori per anar al metge si no cal, i també com a eina recaptatòria. Els polítics ho saben però no hi entren. Pot fer perdre eleccions...I això que a Catalunya una quarta part de la gent té pòlissa privada: gasta a càrrec de la sanitat pública menys que un de Logronyo, no utilitza el seu dret a usar-la.

Vostè planteja que la privada substitueixi la pública?

A tot arreu no té capacitat per fer-ho. Però no estem parlant de qui és amo dels mitjans a través dels quals es presta l'assistència sinó de qui gestiona aquesta assistència. A Catalunya hi ha vuit hospitals públics i la resta són concertats. Hi ha moltes possibilitats de col·laboració entre públics i privats que no es poden ni anomenar perquè hi ha massa talibans. El conseller Boi Ruiz coneix el tema i no és talibà. Intenta aplicar criteris de sentit comú. Racionalitzar la despesa és imprescindible.I cal optimitzar recursos. No té sentit que en hospitals a 10 km de distància hi hagi els mateixos serveis sofisticats si no tenen massa crítica mínima. És absurd tenir llistes d'espera de sis mesos en uns centres i no col·laborar amb altres de privats amb experiència, llits i professionals.

Quin marc de col·laboració vol?

Tothom ha de contribuir a mantenir el sistema públic, però no tothom hauria de tenir dret al 100% dels serveis, que s'haurien de donar segons la renda, com a Alemanya. En realitat, no és una hipòtesi. Ja passa. I els 1,4 milions que ja fan ara un sobreesforç perquè contribueixen a la pública i es tornen a gratar la butxaca amb una mútua? Seria donar carta de naturalesa al que ja passa. El sector d'assegurances privades de l'Estat espanyol és l'únic d'Europa que viu fent la competència a la pública. Podem ser un company de viatge, no per resoldre problemes puntuals, com ara, sinó de manera estable. La gent podria desgravar pel sobreesforç i a canvi renunciarien a fer servir la pública per a la medicina del dia a dia, no per a excepcions com cremats o trasplantaments. La sostenibilitat del sistema passa per aquí.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT