UN PROJECTE FARAÒNIC
Crònica 06/11/2011

El complex de Las Vegas divideix

El projecte de construir un complex com Las Vegas a Europa, que es disputen Catalunya i Madrid, ja té partidaris i detractors. Els empresaris turístics l'aplaudeixen, mentre que CCOO el critica.

Ignasi Pujol / Sònia Sánchez
3 min
Una ciutat al desert Las Vegas, enmig del desert de Nevada, és la capital mundial del joc.

BarcelonaLa notícia de les negociacions de la Generalitat amb el grup nord-americà Las Vegas Sands per acollir a Catalunya un macrocomplex d'oci únic a Europa ha provocat les primeres divisions importants entre el sector i els sindicats.

Si bé es va començar a visualitzar que el projecte crearà controvèrsia, la tònica general va ser de sorpresa i, en alguns casos, fins i tot d'estupefacció per la magnitud de la proposta. I és que la Generalitat i el govern de la Comunitat de Madrid es disputen acollir una inversió d'entre 15.000 i 18.800 milions d'euros fins al 2022 que suposaria la creació de 276.000 llocs de treball directes i indirectes l'any 2025, xifra que equival al 45% dels aturats que hi ha actualment a Catalunya (615.558 persones). El complex sumaria 36.000 habitacions, a més de casinos, camps de golf, comerços, restaurants i centres de convencions.

El sector turístic va ser el més partidari de la proposta del magnat nord-americà Sheldon Adelson, propietari de Las Vegas Sands. El president del Consorci de Turisme de Barcelona, Joan Gaspart, es va mostrar favorable al projecte. "Tot el que sigui afavorir el sector turístic de Barcelona em sembla positiu, sense el més mínim dubte", va comentar a l'ARA el també president del grup hoteler i de restauració Husa. "Penso que una cosa d'aquest tipus li podria anar bé a Barcelona", va afegir. Gaspart no va voler fer més valoracions en no tenir "un coneixement profund" del projecte.

Agències de viatges

El president de l'Associació Catalana d'Agències de Viatges (ACAV), Francesc Carnerero, va afirmar que es tracta d'una "bona notícia per a la indústria turística". "Qualsevol projecte de gran magnitud, sobretot pel que fa a la creació de llocs de treball, ens sembla bé", va afegir. Carnerero va assenyalar que Catalunya té una "llista d'actius" que juguen al seu favor, com l'aeroport del Prat, l'activitat de creuers del port de Barcelona i la futura connexió de l'AVE amb França.

El sindicat CCOO no estava al corrent de les negociacions entre el Govern i el magnat, però no va perdre temps i va carregar contra un projecte que creu que només generarà "especulació sobre el sòl i ocupació de poca qualitat". "La solució a la crisi no pot passar per tornar al mateix model de creixement que ens hi va portar", va asseverar la portaveu de CCOO de Catalunya, Dolors Llobet, que va apostar per "un canvi de model cap a la producció de valor afegit en lloc de tornar a caure en els mateixos errors que ens han dut fins aquí".

La dirigent sindical va posar en dubte també el nombre de llocs de treball que s'apunta que pot generar el complex a Catalunya. "Que no ens venguin motos, que ja sabem que les varetes màgiques no existeixen", va etzibar, i va alertar del risc de deixar el creixement econòmic en mans "d'un magnat que ve amb una gran inversió però que en qualsevol moment, si no li surten els números, pot marxar i deixar un desastre darrere seu". "Aquestes inversions volen venir perquè volen mà d'obra barata i facilitats de sòl i això no és el model que necessitem", va insistir.

Fonts del sector constructor, una de les àrees d'activitat que es podria veure més beneficiada amb l'impuls del complex, van mostrar-se escèptiques amb el projecte.

Sobre la possibilitat d'ubicar el complex al Prat del Llobregat, l'alcalde del municipi, Lluís Tejedor (ICV), va assegurar que ningú s'ha posat en contacte ni amb ell ni amb ningú del seu consistori per parlar del projecte i va afirmar que la idea li sembla "ridícula", segons informa Efe.

"Innocentada"

Tejedor, que va qualificar l'anunci d'"innocentada", va assegurar que s'havia assabentat ahir de la notícia a través de la premsa. Per l'històric alcalde del Prat (ocupa el càrrec des del 1979), la informació del macrocomplex d'oci no li mereix "cap crèdit" ja que és, al seu parer, "ridícula i sense cap tipus de fonament".

Malgrat els comentaris de Tejedor, el Govern confia seriosament en el projecte, que arriba en un moment especialment delicat de l'economia. El complex ocuparia entre 600 i 800 hectàrees.

stats